Η κρίση δεν «χαρίζεται» ούτε στους διάσημους ζωγράφους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κρίση δεν «χαρίζεται» ούτε στους διάσημους ζωγράφους

Το γνωστό έργο του Pablo Picasso «Κεφαλή Γυναίκας» (Tete de Femme), το οποίο ήταν εμπνευσμένο από την μούσα και ερωμένη του ζωγράφου, Dora Maar, πουλήθηκε 27,6 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's την Τετάρτη, 31% χαμηλότερα από την τιμή που έπιανε δύο χρόνια νωρίτερα.

Το γνωστό έργο του Picasso, το οποίο χρονολογείται από το 1935 και το οποίο δημοπρατήθηκε σε βραδιά αφιερωμένη στους ιμπρεσιονιστές και τη μοντέρνα τέχνη, είχε αλλάξει για τελευταία φορά χέρια το Νοέμβριο του 2013 έναντι 39,9 εκατομμυρίων. Για τον αρχικό ιδιοκτήτη, η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς από τα έσοδα πρέπει να αφαιρέσει τα 3 εκατ. δολάρια για να τα δώσει ως προμήθεια στον οίκο δημοπρασιών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ArtTactic, ύστερα από αρκετά χρόνια ανάπτυξης, οι προοπτικές της αγοράς τέχνης επηρεάζονται δυσμενώς από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οι πωλήσεις του οίκου Sortheby’s έφθασαν τις 78,9 εκατ. λίρες αρκετά χαμηλότερα από τις ήδη φειδωλές προβλέψεις των 85,6 εκατ. λιρών και 54% κάτω από ό,τι είχε πουλήσει ο οίκος ένα χρόνο νωρίτερα.

Μειωμένος ήταν και ο αριθμός των πλειοδοτών στη συγκεκριμένη δημοπρασία καθώς την Τετάρτη συμμετείχαν τέσσερις ενώ στην προηγούμενη δημοπρασία του έργου το 2013 συμμετείχαν πέντε, σύμφωνα με την επικεφαλής του οίκου Sotheby για το τμήμα των έργων μοντέρνας τέχνης, Helena Newman.

Ανάλογη πτώση σημείωσαν και άλλα γνωστά έργα τέχνης όπως εκείνο του Claude Monet το οποίο απεικονίζει το Palazzo Ducale στο Μεγάλο Κανάλι (Grand Canal) της Βενετίας, το οποίο πουλήθηκε έναντι 11,6 εκατ. λιρών, αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Το ίδιο και το έργο του Henri Matisse, «Μάθημα Πιάνου», το οποίο πουλήθηκε έναντι 10,8 εκατ. λιρών, επίσης αρκετά χαμηλότερα από το κατώτατο όριο που είχαν θέσει οι προβλέψεις.

Άλλος ένας ξεχωριστός πλειστηριασμός με έργα Σουρεαλιστών «έπιασε» 14,9 εκατ. λίρες διαμορφώνοντας τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις από τους δύο πλειστηριασμούς στα 93,7 εκατ. λίρες, συμπεριλαμβανομένων και των προμηθειών των οίκων. Το συγκεκριμένο ποσόν ήταν και αυτό χαμηλότερο από εκείνο των προβλέψεων.

Την μεγαλύτερη τιμή στον πλειστηριασμό των έργων Σουρεαλιστών την έπιασε ένας πίνακας του Paul Delvaux, ο «Καθρέφτης», ο οποίος αναπαριστά μια νεαρή γυναίκα με μωβ φόρεμα η οποία κοιτάζει το γυμνό είδωλό της στον καθρέφτη. Το 1936 ο πίνακας έφθασε τις 7,3 εκατ. λίρες πιάνοντας τιμή ρεκόρ για τα δεδομένα των Βέλγων καλλιτεχνών ενώ και το 1999, που πουλήθηκε έναντι 3,2 εκατ. λιρών θεωρείται ότι έπιασε πολύ υψηλή τιμή.

Η γλυπτική παρουσίασε ικανοποιητικές επιδόσεις στον πλειστηριασμό της Τετάρτης όπου τα εννέα από τα 10 έργα τέχνης πωλήθηκαν έναντι 17,1 εκατ. λιρών. Την υψηλότερη τιμή από αυτή την ομάδα έργων την έπιασε το έργο «Iris» του Auguste Rodin το οποίο έφθασε τα 11,6 εκατ. λίρες ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Ωστόσο, το έργο του Picasso, «Le Fou» (ο τρελός), το οποίο ολοκληρώθηκε το 1939, δεν είχε την ίδια τύχη. Το έργο, το οποίο είναι από μπρούτζο και αναπαριστά την προτομή άνδρα με καπέλο υπολογιζόταν ότι θα πιάσει από 1,5 έως 2,5 εκατ. λίρες ενώ άλλο ένα έργο του Picasso παρουσιάζεται στην έκθεση που είναι αφιερωμένη στα γλυπτά του γνωστού καλλιτέχνη στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Άλλος ένας οίκος δημοπρασιών, ο Christie’s είχε πωλήσεις που έφθασαν τα 66,4 εκατ. λίρες την Τρίτη και αφορούσαν σε έργα Ιμπρεσιονιστών. Και αυτά έπιασαν τιμές 17% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider