Με ρυθμούς… κρίσης πέφτουν οι τιμές κατοικίας στο Λονδίνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ρυθμούς… κρίσης πέφτουν οι τιμές κατοικίας στο Λονδίνο

Οι τιμές των σπιτιών του Λονδίνου υποχωρούν με τους ταχύτερους ρυθμούς από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τα στοιχεία δείχνουν πως η αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην έτσι και αλλιώς επιβραδυμένη αγορά της Βρετανίας.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι αξίες των κατοικιών στο Λονδίνο υποχώρησαν κατά 2,7% στο εννεάμηνο του 2017, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009, σύμφωνα με τις εταιρείες Acadata και LSL Property Services.

Εκτός του Λονδίνου και της νοτιοανατολικής Αγγλίας, η αγορά φαίνεται πιο ισχυρή με τις τιμές να σημειώνουν τον Σεπτέμβριο αύξηση άνω του 3%, αν και οι ρυθμοί αύξησης των τιμών έχουν αρχίσει να υποχωρούν τους τελευταίους μήνες.

Στο Λονδίνο οι αξίες υποχώρησαν για έκτο συνεχόμενο μήνα. Αν οι αρχικές εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν η μέση τιμή ενός σπιτιού στη βρετανική πρωτεύουσα υποχωρεί κάτω από τις 582.000 λίρες (656.515 ευρώ), δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2015 έως και σήμερα.

Η εικόνα υποχώρησης επιβεβαιώνεται και από μια ακόμη έκθεση της Rightmove Plc, η οποία αναφέρει ότι οι ζητούμενες τιμές στο Λονδίνο υποχώρησαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,1% κυρίως από τους ιδιοκτήτες των πιο ακριβών ακινήτων, το αν βέβαια θα καταφέρουν να πουλήσουν σε αυτές τις τιμές είναι πολύ αβέβαιο καθώς οι αγοραστές πλέον έχουν πολλές επιλογές, αναφέρει ο διευθυντής της Rightmove, Μάιλς Σιπσάιντ.

Οι αξίες στα πιο ακριβά ακίνητα δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, με τις τιμές να υποχωρούν περίπου στα μισά από τα 33 δημοτικά διαμερίσματα του Λονδίνου. Πρόκειται για το τίμημα που πληρώνει η αγορά κατοικίας της βρετανικής πρωτεύουσας από την αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit, από τους υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας καθώς και από την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία.

Η πτώση των τιμών είναι καλό νέο για όσους παλεύουν να αποκτήσουν σπίτι στο Λονδίνο. Η δυσκολία απόκτησης κατοικίας στο Λονδίνο αποτελεί βασικό πρόβλημα που η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι προσπαθεί να επιλύσει επεκτείνοντας ένα πρόγραμμα χορήγησης δανείων με κρατική ενίσχυση που «τρέχει» τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Οι οικονομολόγοι πάντως αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μπορεί να κάνει πολλά στο Λονδίνο, όπου οι τιμές κατοικίας είναι διπλάσιες από τον εθνικό μέσο όρο και 10φορές πάνω από τα ετήσια έσοδα ενός υποψήφιου αγοραστή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider