Σηκώνει το «πόδι από το γκάζι» η Ferrari

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σηκώνει το «πόδι από το γκάζι» η Ferrari

Κατεβάζει ταχύτητα η Ferrari το 2016, βυθίζοντας τη μετοχή της στα χαμηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο κατασκευαστής της LaFerrari –του υπερ-αυτοκινήτου αξίας 1,1 εκατ. δολαρίων– ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναμένει επιβράδυνση των πωλήσεών της το πρώτο έτος της «ανεξαρτησίας» της από τη Fiat Chrysler Automobiles, αναμένοντας αύξηση των πωλήσεων σε όρους οχημάτων κατά 3% το 2016, έναντι 6% το 2015. Στην Κίνα, πάντως, οι πωλήσεις το 2015 «πήγαν με τα χίλια», καταγράφοντας άλμα 22%.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις της για το τρέχον έτος, η Ferrari αναμένεται τα κέρδη προ φόρων και τόκων να διαμορφωθούν τουλάχιστον τα επίπεδα των 770 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος, σημειώνοντας ελαφρώς μικρότερη άνοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρήση όπου ενισχύθηκαν κατά 7,9% στα 748 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι το δ’ τρίμηνο του έτους κατέγραψαν πτώση 6,2%.

Ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Sergio Marchionne, είχε δηλώσει στα μέσα Ιανουαρίου ότι η Ferrari θα αυξήσει την παραγωγή της πάνω από τον στόχο των 9.000 οχημάτων για το 2019. Την ίδια ώρα, διαβεβαίωνε ότι η εταιρεία «θα είναι μια χαρά» όσο ακολουθεί τη λογική που είχε εκφράσει ο ιδρυτής της πριν από 70 χρόνια: η παραγωγή πρέπει να είναι μικρότερη από όση θέλουν οι καταναλωτές.

Όπως επισήμανε ο Marchionne στη διάρκεια πρόσφατης εμφάνισής του σε συνέδριο, πλέον οι παραγγελίες «πέφτουν βροχή» στη Ferrari, η οποία μέχρι πρότινος είχε τραβήξει κόκκινη γραμμή στα 7.000 οχήματα ετησίως. Ομολόγησε, επίσης, ότι δεν αναμένει φέτος ανάλογα επίπεδα πωλήσεων με τα περυσινά στην Κίνα και ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να δώσει ώθηση στη ζήτηση με την κυκλοφορία ενός νέου σπορ μοντέλου: «Καλύτερα να με πυροβολήσετε πρώτα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η επιβράδυνση στην Κίνα προϊδεάζει για έναν λιγότερο φιλόδοξο στόχο το 2016», σχολιάζει στο Bloomberg ο Vincenzo Longo, στέλεχος της IG Group. «Τα περυσινά αποτελέσματα υποδήλωναν κάποια εξασθένιση και το ζήτημα της Κίνας έχει έρθει για να μείνει», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider