Η πρώτη αυτόνομη μάσκα VR δια χειρός Facebook

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πρώτη αυτόνομη μάσκα VR δια χειρός Facebook

Μια οικονομικότερη μάσκα εικονικής πραγματικότητας, η οποία μάλιστα λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να είναι συνδεδεμένη με υπολογιστή, παρουσίασε η Facebook σε μια προσπάθεια να απευθύνει την νέα τεχνολογία σε ευρύτερο κοινό.

Με στόχο να γίνει πιο προσιτή στο κοινό η νέα ασύρματη μάσκα εικονικής πραγματικότητας κοστίζει 199 δολάρια (168 περίπου ευρώ) και θα φέρει την ονομασία Oculus Go. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν θα είναι διαθέσιμη στις αρχές του 2018. Παράλληλα χαμηλότερη θα είναι η τιμή και στα ακουστικά υψηλών επιδόσεων της εταιρείας Oculus Rift. Συγκεκριμένα θα κοστίζουν 100 δολάρια λιγότερο δηλαδή 399 δολάρια (336 ευρώ). Πλέον η Oculus Rift μπορεί να συναγωνιστεί επάξια το κορυφαίο προϊόν της HTC, Vive, με κόστος 599 δολάρια (506 ευρώ).

Οι δύο αυτές κινήσεις θα βοηθήσουν την Facebook να επιτύχει το στόχο να συστήσει σε περίπου 1 δισ. ανθρώπων την εικονική πραγματικότητα, μια τεχνολογία που προσφέρει την ευκαιρία για παιχνίδια, για προβολή βίντεο αλλά και για επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων και μάλιστα με ένα ξεχωριστό τρόπο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ την Τετάρτη στο Oculus Connect. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι μάσκες εικονικής πραγματικότητας είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να συνδεθεί κανείς εξ αποστάσεων με άλλους ανθρώπους βιώνοντας νέες εμπειρίες αρνούμενη τον ρόλο μιας απλής παιχνιδομηχανής, όπως την χρησιμοποιούν οι περισσότεροι σήμερα.

Μάλιστα ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε το παραδειγμα μιας ηλικιωμένης βρετανής, ηλικίας 80 ετών, η οποία χρησιμοποιεί την μάσκα εικονικής πραγματικότητας ως αντικατάστατο διακοπών μιας και είναι πολύ μεγάλη για ταξίδια.

Πέρα από την οικονομική λύση της εικονικής πραγματικότητας βέβαια, το Facebook ανακοίνωσε ένα ακόμα προϊόν, που ονομάζεται Venues, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες μασκών εικονικής πραγματικότητας Oculus να παρακολουθήσουν τον αγαπημένο τους αγώνα ή την αγαπημένη τους συναυλία σαν να ήταν εκεί.

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η VR είναι μια εμπειρία αντικοινωνική που σε απομονώνει», δήλωσε ο Zuckerberg στην εκδήλωση στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. «Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι το αντίθετο. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε ότι η πραγματικότητά σας μπορεί με έναν απλό τρόπο να γίνει καλύτερη, τότε δεν σκέφτεστε σωστά».

Η συσκευή Go είναι η ενδιάμεση, από οικονομικής απόψεως, λύση μεταξύ της Oculus και της Gear της Samsung που κοστίζει 130 δολάρια αλλά πρέπει να συνδεθεί με ένα τηλέφωνο της Samsung Electronics Co. για να λειτουργήσει και την Rift η οποία απαιτεί την σύνδεση με έναν προσωπικό υπολογιστή. Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Facebook η νέα Go είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ελαφρύτερη και άνετη.

«Όποιος τη φοράει αισθάνεται απόλυτα φυσικά ενώ επί της ουσίας εξαφανίζεται από τη σκηνή», δήλωσε ο Χιούγικο Μπάρα, υπεύθυνος του τμήματος εικονικής πραγματικότητας της εταιρείας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Ζούκερμπεργκ η εικονική πραγματικότητα θα είναι η επόμενη μεγάλη υπολογιστική πλατφόρμα, μετά τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Η άποψή του δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική αν σκεφτεί κανείς ότι ο ιδρυτής του Facebook έχει επενδύσει πολλά στην νέα τεχνολογία ήδη από όταν εξαγόρασε την Oculus VR έναντι 2 δισ. δολαρίων το 2014. Για να μπορέσει ωστόσο η τεχνολογία να κυριαρχήσει, η Facebook επικεντρώνεται και στην δημιουργία πιο φυσικών avatar –την απεικόνιση του καθενός μέσα στον εικονικό κόσμο – τα οποία κινούν τα χείλη τους όταν οι άνθρωποι μιλούν και εστιάζουν το βλέμμα τους προς τη σωστή κατεύθυνση όταν κοιτάζουν κάτι μέσα στον εικονικό κόσμο. Επιπλέον η εταιρεία ανακοίνωσε ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων δέρματος και επιλογών ένδυσης για τα avatars. «Όσο πιο αληθινά είναι όλα, τόσο πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιήσει κανείς το VR για μια κανονική κοινωνική αλληλεπίδραση που άρει τους γεωγραφικούς φραγμούς» τόνισε ο Ζούκερμπεργκ.

«Η δυνατότητα να βρεθεί κανείς οπουδήποτε, την οποία προσφέρει το VR στους ανθρώπους, δημιουργεί νέες ευκαιρίες για όλους» τόνισε ο Ζούκερμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες με τους κατοίκους της Σίλικον Βάλεϊ.

Η πρώτη αυτόνομη μάσκα VR δια χειρός Facebook
Η πρώτη αυτόνομη μάσκα VR δια χειρός Facebook
Η πρώτη αυτόνομη μάσκα VR δια χειρός Facebook
Η πρώτη αυτόνομη μάσκα VR δια χειρός Facebook
Η πρώτη αυτόνομη μάσκα VR δια χειρός Facebook
Η πρώτη αυτόνομη μάσκα VR δια χειρός Facebook

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider