Το karoshi επισκίασε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το karoshi επισκίασε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Η αδυσώπητη εργασιακή κουλτούρα της Ιαπωνίας μετράει ένα νέο θύμα, αυτή τη φορά στο νέο Ολυμπιακό Στάδιο που χτίζεται στο Τόκιο για τους Αγώνες του 2020.

Ένας 23χρονος εργάτης της εταιρείας βιομηχανικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού Sanshin αυτοκτόνησε τον περασμένο Μάρτιο έχοντας καταγράψει πάνω από 190 ώρες υπερωρίας μέσα στον Φεβρουάριο. Η εφημερίδα Nikkei επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για θάνατο που προκάλεσε η υπερβολική εργασία.

Το karoshi, όπως αποκαλούν οι Ιάπωνες τον θάνατο από την πολλή δουλειά, είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα στην Ιαπωνία που δεν έχει επιλυθεί από το 1970, όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε ο όρος. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα για λογαριασμό της κυβέρνησης της χώρας, περίπου το ένα πέμπτο του ιαπωνικού εργατικού δυναμικού αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενός τέτοιου θανάτου. Υπολογίζεται ότι εκατοντάδες θάνατοι από καρδιακά, εγκεφαλικά και αυτοκτονίες που σχετίζονται με την υπερεργασία σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία.

Η είδηση του θανάτου του 23χρονου δημοσιοποιήθηκε μόλις μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη του τηλεοπτικού καναλιού NHK ότι ο θάνατος 31χρονης δημοσιογράφου του το 2013 οφειλόταν σε υπερκόπωση. Η Μίγουα Σάντο είχε κάνει 159 ώρες υπερωρίας μέσα σε ένα μήνα. Ενώ πέρυσι αυτοκτόνησε για τον ίδιο λόγο ένας 24χρονος υπάλληλος της διαφημιστικής εταιρείας Dentsu.

«Η θλίψη που νιώθουμε για το γεγονός ότι δεν θα ξαναδούμε το χαμόγελο στο πρόσωπο του γιου μας δεν θα φύγει ποτέ», σημειώνουν οι γονείς του 23χρονου εργάτη σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος τους. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τραγωδία αυτού του είδους δεν θα επαναληφθεί ξανά, και ότι θα γίνουν οι καλύτερες δυνατές προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών εργασίας».

Ο Ιτσίρο Σεκίγουα, στέλεχος της Shansin, δήλωσε στο Bloomberg ότι η εταιρεία πιθανόν να μη διέθετε αρκετούς υπαλλήλους όταν η κατασκευή των θεμελίων του Ολυμπιακού Σταδίου βρισκόταν στο ζενίθ της τον περασμένο χρόνο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει δεσμευτεί να αναμορφώσει την εργασιακή κουλτούρα της χώρας και να μειώσει το εξαντλητικό ωράριο που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια και θάνατο. Τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Εργασίας ανήρτησε στην ιστοσελίδα του μια «μαύρη λίστα» με 300 επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους νόμους εργασίας. Ενώ τον Μάρτιο η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο που φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας της χώρας, βάζοντας όρια στο αριθμό των υπερωριών που μπορεί να δουλέψει ένας εργαζόμενος (όχι πάνω από 100 ώρες το μήνα) και βελτιώνοντας τις αμοιβές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση ή με συμβάσεις έργου.

Ωστόσο εργατολόγοι και οικονομολόγοι θεωρούν ότι τα παραπάνω μέτρα δεν είναι αρκετά, και μάλιστα ενδέχεται να χειροτερέψουν την κατάσταση νομιμοποιώντας το karoshi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider