Χρυσά κέρδη στη Sony λόγω ... James Bond

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσά κέρδη στη Sony λόγω ... James Bond

Κατά 3,3 δισ. ευρώ αυξήθηκε η χρηματιστηριακή αξία της Sony ύστερα από την ανακοίνωση κερδών, τα οποία ξεπέρασαν τις προβλέψεις, μετά από τη μεγάλη ώθηση που έδωσε στην εταιρεία το Hollywood, η μουσική και τα παιχνίδια κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Τη Δευτέρα, η μετοχή ενισχύθηκε κατά 12% στα 2.836 γιέν στο Τόκυο, σημειώνοντας υψηλό επταετίας. Πρόκειται για αξιοσημείωτη αύξηση έναντι της μέσης ανόδου 2% που κατέγραψαν όλες οι εισηγμένες εταιρείες του Nikkei 225. Τα καθαρά κέρδη της Sony διαμορφώθηκαν στα 120,1 δισ. γιεν το δ’ τρίμηνο του 2015 (989 εκατομμύρια) ξεπερνώντας τα 91,1 εκατ. γιέν που είχαν προβλέψει σχετικές αναλύσεις στο Bloomberg.

Την Παρασκευή η Sony απέδωσε την άνοδο τόσο στην νέα ταινία του James Bond, «Spectre», και στις πωλήσεις του νέου album της Adele με τίτλο «25» , το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν διαθέσιμο μέσω των υπηρεσιών streaming του Spotify και Apple Music. Τα παιχνίδια τα οποία κάνουν και τον μεγαλύτερο τζίρο στον όμιλο, πούλησαν περισσότερες κονσόλες PlayStation 4 και λογισμικά, κάτι που έδωσε στην επιχείρηση την ευκαιρία να αντισταθμίσει την πτώση που σημειώθηκε στις παραγγελίες αισθητήρων από πελάτες μέσω smartphones όπως είναι η Apple και η Samsung Electronics.

«Ουσιαστικά τα αποτελέσματα εξέπεμψαν μεικτά μηνύματα, θετικά και αρνητικά αλλά θα έλεγα ότι μάλλον κλίνουν προς το θετικό», σημείωσε η Mika Nishimura, στέλεχος της Credit Suisse Group, σε σχετική αναφορά που συντάχθηκε στις 29 Ιανουαρίου. «Τα θετικά αποτελέσματα αφορούσαν στα ενθαρρυντικά στοιχεία που προήλθαν από την πώληση των παιχνιδιών, τη μουσική και άλλες επιχειρήσεις αλλά και από την επιβεβαίωση ότι σημειώνεται μια σταθερή πρόοδος σε δομικά θέματα στον τομέα του mobile», ανέφερε σχετικά.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα κέρδη για το γ' τρίμηνο από τον τομέα του mobile ήταν τουλάχιστον διπλάσια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας τα 24,1 δισ. γεν παρά την αρνητική επιρροή που είχε το αποδυναμωμένο νόμισμα. Βασική αιτία της θετικής αυτής εξέλιξης είναι το γεγονός ότι η εταιρεία στράφηκε σε μοντέλα υψηλής αξίας ενώ μείωσε τις δαπάνες της.

Ενώ η Sony διατήρησε τις ετήσιες προβλέψεις της για τη συνολική δραστηριότητα της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργικών κερδών των 320 δισ. γεν, αύξησε τις προβλέψεις της για τα παιχνίδια με υψηλότερες πωλήσεις προϊόντων διαδικτύου και περιορίζοντας τις προσδοκίες για συσκευές που παράγουν τους δικούς τους αισθητήρες εικόνας.Τα λειτουργικά κέρδη από τα παιχνίδια θα φθάσουν τα 85 δισ. γεν και θα είναι αυξημένα κατά 6% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίου, όπως ανέφερε η Sony.

Τα λειτουργικά κέρδη της επιχείρησης για το τρίμηνο ήταν 40,2 δισ. γεν.

Πτώση των πωλήσεων στις φωτογραφικές μηχανές και τους αισθητήρες

Η Sony κατέγραψε πτώση των πωλήσεων στις φωτογραφικές μηχανές, τις βιντεοκάμερες και στους αισθητήρες. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου για το οικονομικό έτος που διανύουμε, η πτώση στις πωλήσεις των αισθητήρων ήταν της τάξεως του 12%, από τις υψηλότερες εδώ και αρκετά χρόνια. Στις πωλήσεις φωτογραφικών μηχανών και videocameras η Sony κατέγραψε πτώση στις πωλήσεις κατά 5%, από 201.7 του ίδιου τριμήνου του 2014 στα 191.9, κάτι το οποίο οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές μειώνουν ακόμα περισσότερο τις αγορές φθηνών compact μηχανών και στρέφονται σε πιο high end μοντέλα.

Η μετατόπιση της αγοραστικής συμπεριφοράς των καταναλωτών στην αγορά πιο ακριβών compact μηχανών και mirrorless μηχανών είχε παράλληλα ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων της εταιρείας κατά 4 δις. γιεν, από τα 19.7 του αντίστοιχου τριμήνου του 2014 στα 23.7.

Παράλληλα, η επιχείρηση άλλαξε τις προβλέψεις που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2015, υπολογίζοντας ότι θα έχει πωλήσεις μειωμένες κατά 10 δις. γιεν, αλλά ταυτόχρονα αύξηση των εσόδων κατά 5 δις. γιεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider