Με «σκόντο» πουλήθηκε το μεγαλύτερο διαμάντι του αιώνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «σκόντο» πουλήθηκε το μεγαλύτερο διαμάντι του αιώνα

Το μυθικό ποσό των 53 εκατ. δολαρίων εισέπραξε η εταιρεία Lucara Diamond, η οποία κατόρθωσε τελικά να πουλήσει το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βγει στην αγορά τον τελευταίο αιώνα -αν και με κάποιο «σκόντο».

Το περίφημο διαμάντι με την ονομασία «Lesedi La Rona» –που σημαίνει «φως μας»– είναι 1.109 καρατίων και η τιμή που έπιασε ανέρχεται στα 47.777 δολάρια το καράτι, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία.

Έχει μέγεθος λίγο μικρότερο από μπαλάκι του τένις και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι όλων των εποχών. Την πρωτοκαθεδρία κατέχει το «Cullinan», ένα διαμάντι 3.106 καρατίων το οποίο βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905.

Η μοναδικότητά του είχε ως αποτέλεσμα να μην βρίσκεται εύκολα αγοραστής. Στην περυσινή δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο, το διαμάντι έμεινε στα… απούλητα με εκτιμώμενη τιμή τα 86 εκατ. δολάρια.

Το γεγονός ότι το γιγάντιο διαμάντι πωλήθηκε πολύ πιο «φθηνά» από την τιμή-στόχο της εταιρείας είχε επίπτωση στη μετοχή της, η οποία υποχώρησε κατά 1,7% στο χρηματιστήριο του Τορόντο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της πώλησης.

Η καναδική εταιρεία έχει εξορύξει μερικά από τα μεγαλύτερα διαμάντια που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, πολλά από τα οποία προέρχονται από το αδαμαντωρυχείο «Karowe» που λειτουργεί στην Μποτσουάνα.

Τον Μάιο, η Lucara πούλησε ένα παρόμοιο διαμάντι 813 καρτίων, το γνωστό «The Constellation», για το οποίο εισέπραξε 63 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας trading Nemesis International DMCC που εδρεύει στο Ντουμπάι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider