Υπό του μηδενός (και) τα ιαπωνικά επιτόκια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό του μηδενός (και) τα ιαπωνικά επιτόκια

Το παράδειγμα του Mario Draghi ακολούθησε ο ιάπωνας ομόλογός του, Haruhiko Kuroda, οδηγώντας τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος την Πέμπτη, γεγονός που έδωσε μεγάλη ανάσα στις αγορές, μετά από έναν «αιματηρό» Ιανουάριο.

Ο Kuroda δήλωσε, μάλιστα, ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, εάν χρειαστεί, εκφράζοντας την ελπίδα του για μείωση των αποδόσεων στην καμπύλη των επιτοκίων.

Η μείωση των επιτοκίων από την BOJ θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και ενίσχυση της ζήτησης για δανεισμό, ενώ ενθαρρύνει και τις επενδύσεις σε τίτλους υψηλότερων αποδόσεων. Οι επικριτές της πολιτικής αυτής υποστηρίζουν ότι το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει τις απανωτές υποτιμήσεις, να επιδεινώνει τη θέση των τραπεζών και των πελατών τους και, τέλος, να ενθαρρύνει τη δημοσιονομική απειθαρχία εκ μέρους των κυβερνήσεων που απολαμβάνουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

«Φαίνεται πως θα υπάρξει κούρσα αρνητικών επιτοκίων μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ», σχολιάζει στο Bloomberg ο Mari Iwashita, επικεφαλής οικονομολόγος της SMBC Friend Securities στο Τόκιο. «Τώρα, αυτό που πρέπει να κάνει η BOJ είναι να υπερασπιστεί τη θέση της σε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρις ότου εκλείψει η αβεβαιότητα σχετικά με τις αναδυόμενες αγορές».

Ο Kuroda δήλωσε την Παρασκευή ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν υποκαθιστούν την ποσοτική χαλάρωση, απλώς αποτελεί ένα επιπλέον όπλο της BOJ. Επιπλέον, η κεντρική τράπεζα παρέτεινε τον στόχο για επίτευξη πληθωρισμού 2% κατά έξι μήνες, στον Απρίλιο του 2017.

Οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και της Ιαπωνίας δέχονται έντονες πιέσεις να κλιμακώσουν τα νομισματικά κίνητρα, καθώς από την αρχή του έτους παρατηρείται σημαντική ανατίμηση του γεν και του ευρώ καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια εν μέσω αναταραχής στις διεθνείς αγορές.

«Ίσως θα ήταν λάθος να χαρακτηρίζουμε την κίνηση του Kuroda “bazooka”», σχολιάζει ο Daisaku Ueno από τη Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities στο Τόκιο. «Είναι πιθανό η ΕΚΤ να παίξει πιο δυναμικά το χαρτί των αρνητικών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο και οι προσδοκίες αυτές παρέχουν στήριξη στις διεθνείς αγορές. Εάν αντιστραφεί το κλίμα αποστροφής στον κίνδυνο που έχει καταλάβει τις διεθνείς αγορές, το γεν θα σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα», προσθέτει ο αναλυτής.

Αρνητικές αποδόσεις καταθέσεων σημαίνει ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων ουσιαστικά πληρώνουν για το «προνόμιο» να δανείζουν χρήματα στις κυβερνήσεις. Φυσικά, οι επενδυτές δεν πρόκειται να κρατήσουν για πολύ καιρό αυτούς τους τίτλους, θα επιδιώξουν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους στοιχηματίζοντας στη μελλοντική αύξηση των τιμών τους, ωθώντας ακόμη πιο χαμηλά τις αποδόσεις.

«Φαίνεται ότι η BOJ έχει αγγίξει τα όριά της, μετά τη λήψη ενός μέτρου το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον αιφνιδιασμό και τίθεται ζήτημα αξιοπιστίας», εκτιμά ο Shuji Shirota από HSBC Securities Japan στο Τόκιο. «Σε θεωρητικό επίπεδο, η μείωση των επιτοκίων σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα είναι δυνατή, αλλά θα υπάρχει πάντοτε ένα όριο στο πόσο πιο χαμηλά».

Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Bank of Japan, το γεν κατέγραψε απώλειες 1% έναντι του ευρώ, ενώ οι αποδόσεις των διετών ιαπωνικών ομολόγων βυθίστηκαν στο -0,085%, μειώνοντας την ψαλίδα με τα γερμανικά ομόλογα, τα οποία βρίσκονται επίσης σε αρνητικό έδαφος.

Οι αποδόσεις των 10ετών ιαπωνικών ομολόγων καταρρέουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η διαφορά υπό το άρτιο (discount) έναντι των γερμανικών bunds έχει διευρυνθεί στις 31 μονάδες βάσης, ενώ το premium που προσφέρουν τα 2ετη ιαπωνικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών συρρικνώθηκε στις 37 μονάδες βάσης.

«Δίνω πιθανότητα τουλάχιστον 50% να δούμε αρνητικές αποδόσεις για τα 10ετή ομόλογα μέσα στον επόμενο μήνα», εκτιμά ο Takuji Okubo από την Japan Macro Advisors στο Τόκιο. «Δεν θα μου έκανε εντύπωση μια παρατεταμένη υποτίμηση του γεν τις επόμενες δύο εβδομάδες», προσθέτει ο αναλυτής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider