Στο «μικροσκόπιο» της EE η συμφωνία Βρετανίας-Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «μικροσκόπιο» της EE η συμφωνία Βρετανίας-Google

Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές ώρες από όταν η ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού δήλωσε ότι θα εξετάσει τη φορολογική συμφωνία της Google με την Βρετανία εφόσον της ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Η Margrethe Vestager δήλωσε ότι είναι έτοιμη να διερευνήσει την συμφωνία των βρετανικών αρχών με την Alphabet, μητρική εταιρεία της Google που αφορούσε την καταβολή περίπου 130 εκατ. λιρών (185,5 εκατ. ευρώ) για αναδρομικούς φόρους.

Η συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα πολυετούς φορολογικού ελέγχου της εταιρείας για να διαπιστωθεί αν για μια δεκαετία επιδιδόταν σε φοροδιαφυγή, ανακατανέμοντας τα κέρδη της στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται και η έδρα της για την Ευρώπη.

«Αν εντοπίσουμε κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί στην συμφωνία, αν κάποιος μας γράψει και μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά, θα το κοιτάξουμε», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος στο Radio 4 του BBC, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες ώρες και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, Stewart Hosie, δήλωσε ότι ζήτησε με επιστολή του την διερεύνηση της συμφωνίας.

Οι δηλώσεις της Vestager υποδεικνύουν ότι η Κομισιόν μπορεί να είναι κοντά στο να ξεκινήσει μια συνολική έρευνα για την φοροαποφυγή μεγάλων πολυεθνικών όπως η Google, η Apple, η Amazon και τα Starbucks.

«Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια να διαπραγματεύονται προς τα κάτω τους φόρους που πληρώνουν και πρέπει να βεβαιωθούμε από ανεξάρτητη πηγή ότι και η Google δεν είχε αυτή τη πολυτέλεια», δήλωσε ο Hosie.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider