Η Τζέιν Όστεν «διώχνει» τον Δαρβίνο από το νέο δεκάλιρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Τζέιν Όστεν «διώχνει» τον Δαρβίνο από το νέο δεκάλιρο

Σε κυκλοφορία τέθηκε την Πέμπτη το νέο δεκάλιρο της Αγγλίας και μαζί με αυτό εισάγεται η πλέον προηγμένη τεχνολογία που έχει υπάρξει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα χαρτονομίσματα.

Το νέο δεκάλιρο είναι το δεύτερο χαρτονόμισμα που έφτιαξε η Τράπεζα της Αγγλίας από πολυμερές και θεωρείται ότι θα διαρκεί τουλάχιστον δυόμισι φορές περισσότερο από τα κοινά χαρτονομίσματα. Τα συγκεκριμένα νομίσματα διαθέτουν οκτώ εμφανή χαρακτηριστικά ασφαλείας προκειμένου να διακρίνονται από τα πλαστικά και απεικονίζουν την συγγραφέα του 19ου αιώνα, Τζέιν Όστεν ενώ υπάρχουν και κάποιες αναπαραστάσεις από τη ζωή της. Παράλληλα, διαθέτουν σχεδιαστικά χαρακτηριστικά τα οποία βοηθούν τους τυφλούς και όσους έχουν μειωμένη όραση.

Μεταξύ των χαρακτηριστικών ασφαλείας του νομίσματος συγκαταλέγεται και μια εικόνα του καθεδρικού ναού του Γουίντσεστερ , σε χρυσαφί φύλλο στην μπροστά και ασημένια πλευρά στο πίσω μέρος.

Εκεί είναι και το μέρος όπου είναι θαμμένη η συγγραφέας και εκεί όπου παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ.

Η εικόνα της πένας, η οποία είναι σήμα κατατεθέν για τη γνωστή συγγραφέα, αλλάζει από το μωβ στο πορτοκαλί ανάλογα με την οπτική γωνία.

Οι λέξεις «Τράπεζα της Αγγλίας» έχουν γίνει με χαλκογραφική εκτύπωση ενώ υπάρχουν και δύο ολογράμματα, το ένα με τη λέξη «Δέκα» το οποίο αλλάζει σε «λίρες» όταν το κουνάμε και το άλλο απεικονίζει ένα στέμμα.

Η χρήση του προσώπου της Όστιν, το οποίο θα αντικαταστήσει εκείνο του Κάρολου Δαρβίνου σχετίζεται και μια ακόμη αλλαγή: το 2013, η Τράπεζα της Αγγλίας και ο μετέπειτα διοικητής Μέρβιν Κίνγκ ανακοίνωσε ότι ο Ουίνστον Τσώρτσιλ θα αντικαθιστούσε στο νόμισμα των πέντε λιρών τη μεταρρυθμίστρια του 19ου αιώνα Ελίζαμπεθ Φράι. Αυτό σήμαινε ότι δεν θα υπήρχε γυναικεία ιστορική φιγούρα στα βρετανικά χαρτονομίσματα.

Ύστερα από μια καμπάνια που διενήργησαν η Στέλα Κρίζι, νομοθέτης του Εργατικού Κόμματος και η δημοσιογράφος Καρολίν Κριάδο Πέρεζ, ο Κάνεϊ ανέφερε ότι το νόμισμα θα κυκλοφορούσε ένα χρόνο μετά το πεντάλιρο με τον Τσώρτσιλ, το οποίο τέθηκε σε κυκλοφορία το 2016.

Η Όστιν μπορεί να είναι η μόνη γυναίκα η οποία έχει την τιμή να εμφανίζεται από την πίσω πλευρά του νομίσματος αλλά η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είναι εκείνη η οποία εμφανίζεται στην μπροστινή πλευρά όλων των βρετανικών νομισμάτων. Ακριβώς κάτω από το πορτρέτο της βασίλισσας υπάρχουν μικροσκοπικά γράμματα και αριθμοί τα οποία είναι εμφανή μόνο με μικροσκόπιο.

Η επιλογή της Όστιν ξεσήκωσε αντιδράσεις όταν κοινοποιήθηκε η κυκλοφορία του νέου νομίσματος. Οι Κρίζι και Κριάδο δέχθηκαν επιθέσεις στο διαδίκτυο και πολλά άτομα εστάλησαν στη φυλακή για διάστημα έως και 18 μήνες γιατί είχαν εξαπολύσει απειλές. Ακόμη και το πορτρέτο του 1870 της συγγραφέα είχε εγείρει αντιδράσεις καθώς είχε χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως μια κακή αντιγραφή.

Το νέο χαρτονόμισμα βρίσκεται πλέον στη διάθεση των Βρετανών ωστόσο θα έχουν χρόνο να απαλλαγούν από το παλαιό με τον Δαρβίνο καθώς αυτά τα χαρτονομίσματα θα καταργηθούν στις αρχές του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider