Τα φτωχά κράτη κρύβουν τον πλούτο στους παραδείσους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα φτωχά κράτη κρύβουν τον πλούτο στους παραδείσους

Το 10% του παγκόσμιου πλούτου «κρύβεται» σε εξωχώριους παραδείσους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη μέτρηση της ψαλίδας ανάμεσα στα εισοδήματα πλούσιων και φτωχών.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα Who Owns the Wealth in Tax Havens? του NBER, η φοροδιαφυγή αποτελεί μεν παγκόσμιο φαινόμενο αλλά η έκτασή της διαφέρει από χώρα σε χώρα ή ήπειρο σε ήπειρο.

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, το ποσοστό του πλούτου στους offshore προορισμούς αυξάνεται σε 15%, ενώ για τα Κράτη του Κόλπου και κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής εκτοξεύεται στο 60%.

Γιατί κρύβουν τα χρήματα σε offshore προορισμούς

Το ποσοστό των κεφαλαίων που διοχετεύονται στους φορολογικούς εξαρτάται από διάφορούς παράγοντες, όπως η εγγύτητα με την Ελβετία, οι φυσικοί πόροι και η πολιτική και οικονομική αστάθεια. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται –ελαφρώς– κάτι από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Αυτό που επισημαίνει η έρευνα είναι ότι η φύλαξη πλούτου σε φορολογικούς παραδείσους επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την εισοδηματική ανισότητα, καθώς τα έσοδά τους αποκρύπτουν, κατά κανόνα, υψηλότερες εισοδηματικά ομάδες. Στη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γαλλία, περίπου το 30-40% του πλούτου που κατέχουν τα πλουσιότερα φυσικά πρόσωπα (0,01%) διατηρείται σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. Οι Ρώσοι κροίσοι σε ποσοστό 60% έχουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Ανερχόμενος παράδεισος το Χονγκ Κονγκ

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Χονγκ Κονγκ κερδίζει συνεχώς έδαφος ως offshore προορισμός για τις καταθέσεις των πλουσίων του πλανήτη –κυρίως των ζάμπλουτων της Κίνας που βλέπουν την περιουσία τους να «αυγατίζει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider