Tα capital controls στην Κίνα δεν φρέναραν τις μαζικές εκροές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Tα capital controls στην Κίνα δεν φρέναραν τις μαζικές εκροές

Με ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές τη νομισματική πολιτική που θα αποφασίσει να ακολουθήσει η κυβέρνηση του Xi Jinping ύστερα από την εκροή σημαντικών κεφαλαίων που έφθασαν τα 1 τρισ. δολάρια. Μία επιλογή αποτελεί να επιβληθούν νέοι κεφαλαιακοί έλεγχοι προκειμένου να τεθεί η αγορά σε εγρήγορση και να περισωθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα, πολιτική που υποστηρίζουν και εκπρόσωποι οικονομικών φορέων. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, κάλεσε την Κίνα να αυστηροποιήσει τους ελέγχους προκειμένου να περιορίσει την εκροή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί για καθυστερήσεις στον τομέα αυτό. Το διακύβευμα για τους εμπορικούς της εταίρους συμπεριλαμβανομένων και της Ιαπωνίας και των χωρών που παράγουν εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο είναι μεγάλο με αποτέλεσμα να επιθυμούν μια ομαλή μετάβαση από μια οικονομία που βασιζόταν στις εξαγωγές που «έτρεχαν» με μεγάλη ταχύτητα σε μια πιο βιώσιμη οικονομία, η οποία βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών και την εσωτερική κατανάλωση αγαθών.

Ωστόσο, η μετάβαση αυτή δεν είναι εύκολη. Η Κίνα σημειώνει το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1990 και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στη Σαγκάη και τη Σεντζέν και την έχουν υποστεί μαζικές ρευστοποιήσεις τον Ιανουάριο και 1,8 τρισ. ευρώ πλούτου έχουν κάνει φτερά. Και ούτε οι οικονομικές αρχές, οι οποίες ήδη έχουν επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στις χρηματικές ροές, είναι σε θέση να προχωρήσουν σε γρήγορες διορθωτικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο αναλυτή και πρώην Πρόεδρο της Bank of China, Andrew Collier, «η Κίνα δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα εκτός από το να προχωρήσει σε στάση εμπορίου». Η εκροή κεφαλαίων αντικατοπτρίζει τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν το εξωτερικό, και αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να γίνεται με μέτρο. Την προηγούμενη χρονιά, οι κινέζικες εταιρείες δαπάνησαν 61 δισ. δολάρια σε εξαγορές εταιρειών του εξωτερικού οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν νέα ώθηση στην εξωστρέφεια και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ανάπτυξη της καινοτομίας μέσα στα επόμενα έτη.

Κάποιοι Κινέζοι καταθέτες βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό υπό το φόβο μιας δραματικής υποτίμησης του γουάν και εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η τράπεζα People’s Bank υποστήριξε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στη νομισματική της πολιτική. Πέρυσι δαπάνησε ένα μεγάλο μέρος από τα από τα συναλλαγματικά αποθέματα για να στηρίξει τις απώλειες του γουαν. Και παρ’ όλα αυτά το γουαν εξακολουθεί να κατρακυλά, σημειώνοντας χαμηλό πενταετίας και καταγράφοντας πτώση άνω του 5% σε σχέση με πέρυσι.

Ωστόσο, η πιο ρηξικέλευθη επιλογή –ακόμη και από το επιβληθούν νέοι περιορισμοί στις χρηματικές ροές-θα ήταν εκείνες που αντίκεινται σε προηγούμενες δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Δεν αναμένουμε να επιβληθούν σκληρά capital controls από τη στιγμή που οι αρχές έχουν δείξει ότι δεν έχουν την επιθυμία να διακινδυνεύσουν την πορεία μας προς μια διεθνοποιημένη οικονομία », ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το Ινστιτούτο της χώρας για τα Διεθνή Οικονομικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider