Οι ΗΠΑ είναι ο επόμενος φορολογικός παράδεισος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ είναι ο επόμενος φορολογικός παράδεισος

Ο νέος αγαπημένος φορολογικός παράδεισος του πλανήτη τείνουν να καταστούν οι ΗΠΑ, διεκδικώντας τα σκήπτρα από την Ελβετία, σε μια κίνηση – ματ, ικανή να αλλάξει μια για πάντα την εικόνα αλλά και τον χαρακτήρα της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, ήταν Σεπτέμβριος του 2015 όταν ο γενικός διευθυντής της Rothschild & Co, ο Andrew Penney, ανέλυε σε ομιλία του τους ενδεικτικότερους τρόπους με τους οποίους οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη και δη η οικονομική ελίτ μπορούν να… φοροδιαφεύγουν.

Το μήνυμα του έγινε άμεσα σαφές και αντιληπτό από όλους τους παρευρισκόμενους, σε εκείνο το event του Σεπτεμβρίου. Εάν κάποιος επιθυμεί να αποφύγει την καταβολή φόρων, μπορεί να μεταφέρει την περιουσία του στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλοί έχουν ήδη αρχίσει να αναφέρονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη… νέα Ελβετία.

Το τοπίο έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει. Μετά από πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ΗΠΑ επέκριναν σφόδρα τις άλλες χώρες που στήριζαν τους Αμερικανούς φοροφυγάδες, πλέον ανοίγουν την «αγκαλιά» τους σε μια σειρά κροίσων που επιθυμούν να «κρύψουν» τις περιουσίες τους. Πως το πετυχαίνουν αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες; Με το να… σφυρίζουν αδιάφορα στις εκκλήσεις για νέους διεθνείς ρυθμιστικούς κανόνες για το… ξεσκέπασμα του μαύρου χρήματος. Όσο ο καιρός περνά, οι ΗΠΑ καθίστανται μια εξαιρετική «φωλιά» ξένου πλούτου.

Ποιοι στρέφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες για να… φοροδιαφύγουν; Οι πάντες, σύμφωνα με το Βloomberg. Από τους Βρετανούς δικηγόρους μέχρι και τους Ελβετούς επιχειρηματίες! Πλέον όλοι οι «πλούσιοι» τραπεζικοί λογαριασμοί μεταφέρονται από τις Μπαχάμες σε Πολιτείες όπως η Νεβάδα ή η Νότια Ντακότα.

«Όσο ειρωνικό κι αν φαίνεται, οι ΗΠΑ που μέχρι πρότινος καταφέρονταν κατά των ελβετικών τραπεζών με την πρώτη ευκαιρία, τείνουν να καταστούν σήμερα ο Νούμερο Ένα φορολογικός παράδεισος του πλανήτη», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Peter A. Cotorceanu, δικηγόρος στην ελβετική νομική εταιρεία Anaford. «Ακούτε τον θόρυβο που κάνει ένας γίγαντας όταν τρέχει; Πρόκειται για τον τεράστιο όγκο χρήματος που σπεύδει να κρυφτεί στις ΗΠΑ», προσθέτει, με νόημα, ο ίδιος.

«Εκπλήσσομαι από τον μαζικό αριθμό των ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών που κλείνουν. Η ροή χρήματος από την Ελβετία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεγάλη», επισημαίνει η Alice Rokahr, πρόεδρος εταιρείας που εδρεύει στη Νότια Ντακότα. Η Νότια Ντακότα συγκαταλέγεται στις πολιτείες που προωθούν τη χαμηλή φγορολόγηση. Κατά την ίδια, όλο το «παιχνίδι» παίζεται στην εχεμύθεια και την εμπιστευτικότητα.

Ωστόσο, παρά την «αναδυόμενη» κυριαρχία των ΗΠΑ, λίγοι είναι εκείνοι που θεωρούν πιθανή την «εξαφάνιση» των παραδοσιακών φορολογικών παραδείσων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι ελβετικές τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους περιουσιακά στοιχεία αξίας περί τα 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία δεν… έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider