Οι CEO εγκαταλείπουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι CEO εγκαταλείπουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής του περιοδείας ο Ντόναλντ Τραμπ καυχιόνταν για την εμπειρία του στον κόσμο των επιχειρήσεων και υποσχόταν ότι θα έφερνε κορυφαία στελέχη των αγορών για να τον βοηθήσουν να αναβιώσει την οικονομία και ότι θα ζητούσε προσωπικά από τους επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Αυτά τα στελέχη τώρα τον εγκαταλείπουν περιφρονώντας έναν πρόεδρο που απολάμβανε να προσκαλεί τους διευθυντές επιχειρηματικών κολοσσών στον Λευκό Οίκο με σκοπό να τους κάνει να ακολουθήσουν το θέλημα του.

Μετά από την έντονη κριτική που δέχθηκε για τις δηλώσεις του σχετικά με τους εθνικιστές στο Σάρλοτσβιλ, ο Τραμπ αντιμετωπίζει μια μαζική έξοδο των διευθυνόντων συμβούλων που μέχρι σήμερα «φλέρταρε». Πρόκειται ουσιαστικά για μια δημόσια απόρριψη που υπονομεύει την εικόνα του ως επιχειρηματία και θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την πολιτική του ατζέντα σε όλα τα θέματα: από τους φόρους έως και το εμπόριο.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι διαλύει δύο συμβουλευτικές ομάδες στις οποίες συμμετείχαν επιχειρηματικοί ηγέτες των ΗΠΑ, αφού πολλοί διευθύνοντας σύμβουλοι παραιτήθηκαν και πολλοί περισσότεροι ετοίμαζαν την παραίτησή τους. Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του Τραμπ ότι στην πορεία των εθνικιστών και των νεοναζιστών στο Σάρλοτσβιλ υπήρχαν και μερικοί «πολύ καλοί άνθρωποι».

Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας απειλούν να αμαυρώσουν μια για πάντα τα διαπιστευτήρια του Τραμπ ως επιχειρηματία και να αποδυναμώσουν τη συμμαχία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τουλάχιστον για όσον καιρό βρίσκεται αυτός στην κεφαλή του κόμματος. Η πολιτική ζημιά που προκάλεσε ο Τραμπ αυξάνει τους κινδύνους αποτυχίας των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.

Τα στελέχη των επιχειρήσεων πλέον υπολογίζουν ότι η εικόνα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου έχει γίνει πολύ τοξική, αναφέρει ο Κάρλος Γκουτιέρεζ, πρόεδρος της Albright Stonebridge Group, μια εταιρείας στρατηγικής στην Ουάσινγκτον.

Τοξική εικόνα

«Οι επιχειρηματίες δεν θέλουν οι φίρμες τους να συσχετιστούν με δράσεις της κυβέρνησης», λέει ο Γκουτιέρεζ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπουργός Εμπορίου υπό τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. «Ο πρόεδρος χρειάζεται την επιχειρηματική κοινότητα αλλά η επιχειρηματική κοινότητα θα προτιμούσε να μείνει μακριά από τον Λευκό Οίκο».

Ο Τραμπ ξεκίνησε την προεδρία του τονίζοντας τις καλές σχέσεις που είχε με τιτάνες της βιομηχανίας, καλώντας συχνά τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους για να δείξουν στο έθνος έναν πρόεδρος που ηγείται συζητήσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του κόσμου των επιχειρήσεων.

Επιχειρηματικοί ηγέτες στέκονταν συχνά δίπλα στον Τραμπ όσο αυτός υπέγραφε νόμους και ανακοίνωνε νέες εκτελεστικές εντολές.

Με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να έχει τον έλεγχο τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Κογκρέσου, αυτή η συνεχόμενη ροή επιχειρηματιών στο Οβάλ Γραφείο παρουσιαζόταν από το επιτελείο του Τραμπ ως απόδειξη του ότι τα σχέδια του για την ενδυνάμωση της οικονομίας ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Τώρα, καθώς το Κογκρέσο προσπαθεί ανεπιτυχώς να περάσει νόμους, το χάος που επικρατεί στον Λευκό Οίκο έχει κάνει ακόμη χειρότερη την εικόνα που έχει για του Ρεπουμπλικάνους η επιχειρηματική κοινότητα, η οποία θέλει να αποφεύγει τους κινδύνους και τον πανικό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο Γκράχαμ Ουίλσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης που μελετά την σύνδεση των επιχειρήσεων με την πολιτική, αναφέρει ότι το μέγεθος και η ένταση της αντίθεσης του κοινού αισθήματος με τα λεγόμενα του Τραμπ είναι πολύ μεγάλες για να τις αγνοήσουν τα στελέχη των επιχειρήσεων.

«Το να στέκονται δίπλα στον Τραμπ αυτή την στιγμή, μετά από τα περίεργα σχόλια του, απλά κοστίζει πολύ στις επιχειρήσεις», αναφέρει ο Ουίλσον. «Αυτό το σημάδι από την επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να έχει και ευρύτερες επιπτώσεις στην κοινή γνώμη», προσθέτει.

Ψάχνουν διαφυγή

Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι υπέρ των επιχειρήσεων που «καταπίνουν δύσκολα κάποιες από τις πιο παράξενες δηλώσεις του Τραμπ» τώρα μπορεί να διαφύγουν, αναφέρει ο Ουίλσον.

Δεν αρκεί για τους Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους απλά να καταδικάσουν την βία από τις ρατσιστικές ομάδες, αλλά θα πρέπει να αποκηρύξουν και την θέση που κράτησε ο Τραμπ, γιατί αλλιώς «θα βουλιάξουν στην ηθική άβυσσο μαζί του», σχολιάζει ο Ρεπουμπλικάνος ειδικός στρατηγικής Στηβ Σμιντ, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος σύμβουλος του Τζον Μακέιν όταν αυτός διεκδικούσε την προεδρία των ΗΠΑ το 2008.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider