Δωρεά μαμούθ κάνει ο Μπιλ Γκέιτς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δωρεά μαμούθ κάνει ο Μπιλ Γκέιτς

Στο δυσθεώρητο ποσό των 4,6 δισ. δολαρίων έφθασε η τελευταία δωρεά του Μπιλ Γκέιτς, αποτελώντας την μεγαλύτερη δωρεά στην οποία προχώρησε από την αρχή της νέας χιλιετίας.

O δισεκατομμυριούχος δώρησε συγκεκριμένα 64 εκατ. μετοχές της Microsoft στο Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates», που έχει συστήσει με τη σύζυγό του, ήτοι ποσοστό 5% της συνολικής περιουσίας του, σύμφωνα με τα αρχεία της Securities and Exchange Commission. Αυτή τη στιγμή οι μετοχές εκτιμούνται στα 4,6 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Βloomberg, η τελευταία δωρεά έγινε από τον Γκέιτς στις 6 Ιουνίου ενώ μετά τη δωρεά, το ποσοστό του Bill Gates στην Microsoft περιορίζεται πλέον στο 1,3%. Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, ο Γκέτις είχε δωρίσει μετοχές αξίας 16 δισ. δολαρίων το 1999 και 5,1 δισ. δολάρια ένα χρόνο αργότερα. Συνολικά, από το 2000, οπότε ο Bill Gates άρχισε τις δωρεές, το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει υπολογίζεται σε περίπου 50 δισ. δολάρια.

«Παρατηρείται μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο Μπιλ Γκέιτς διανέμει τα περιουσιακά του στοιχεία» δήλωσε ο Μπεν Σίλβερμαν, διευθυντής έρευνας στο InsiderScore, τονίζοντας ότι ο Γκέιτς έχει μειώσει την συμμετοχή του στην Microsoft μεθοδικά εδώ και χρόνια μέσω της πώλησης μετοχών για να χρηματοδοτήσει το ίδρυμά του.

Μάλιστα το 2010 ο Μπιλ Γκέιτς δημιούργησε το «Giving Pledge» μαζί με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, αλλά και άλλους 168 δισεκατομμυριούχους του κόσμου υποσχόμενοι να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Κατά πάσα πιθανότητα ο Γκέιτς έχει δωρίσει πάνω από 700 εκατ. μετοχές της Microsoft στο ίδρυμά του. Αν μάλιστα δεν είχε προχωρήσει στις δωρεές αυτές θα ήταν σήμερα πλουσιότερος κατά 50 δισ. δολάρια. Παρόλα αυτά, ακόμα και μετά την δωρεά ο Μπιλ Γκέιτς παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 86 δισ. δολάρια σύμφωνα με το Bloomberg. Ωστόσο η δωρεά του ανοίγει τον δρόμο προς την κορυφή στον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο, τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζο, η περιουσία του οποίου φτάνει σε καθαρή αξία τα 84.5 δισ. δολάρια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μπέζος, του οποίου η περιουσία έχει σημειώσει άνοδο 30 τοις εκατό από την 1η Ιανουαρίου, τον προηγούμενο μήνα κατάφερε να ξεπεράσει τον Γκέιτς και να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου σε ενδοημερήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider