Βενεζουέλα, ο εφιάλτης των αεροπορικών εταιρειών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βενεζουέλα, ο εφιάλτης των αεροπορικών εταιρειών

Αυξάνονται οι αεροπορικές εταιρείες που διακόπτουν τις πτήσεις προς τη Βενεζουέλα, ύστερα από περιστατικά που περιλαμβάνουν απειλές με όπλα, κλοπές αποσκευών, επικίνδυνους διαδρόμους προσγείωσης και μολυσμένα καύσιμα.

Η United Airlines, η Avianca και η Delta Air Lines είτε σταμάτησαν είτε ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις πτήσεις προς τη Βενεζουέλα, ενώ τρεις ακόμη εταιρείες ακύρωσαν μεμονωμένες πτήσεις καθώς η χώρα βυθίζεται στο χάος. Ο σύνδεσμος πιλότων της Κολομβίας υποστηρίζει ότι τα μέλη του αντιμετωπίζουν προβλήματα με μολυσμένα καύσιμα, πολύωρες καθυστερήσεις και με την Εθνοφρουρά που κατεβάζει βαλίτσες από τα αεροπλάνα και κάνει πλιάτσικο. Αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησαν βίντεο που δείχνουν τη δολοφονία ενός ανθρώπου στο check-in μιας τοπικής αεροπορικής εταιρείας στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σιμόν Μπολίβαρ.

«Οτιδήποτε έχει να κάνει με την υποδομή του αεροδρομίου καταρρέει», δηλώνει Κολομβιανός υπεύθυνος ασφαλείας και τεχνικών ζητημάτων του συνδέσμου πιλότων. «Παρατηρούμε προβλήματα στον διάδρομο και γενικά στο οδόστρωμα του αεροδρομίου, στην ηλεκτροδότηση, στα βυτιοφόρα».

Με τις τελευταίες διακοπές πτήσεων, οι Βενεζουελάνοι αποκόπτονται ακόμη περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο. Μία πτήση για Μαϊάμι στην οικονομική θέση μπορεί να κοστίσει και 1.000 δολάρια, σε μια χώρα όπου ο ελάχιστος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 20 δολάρια.

Ακόμη και απλά ζητήματα όπως η διανυκτέρευση του προσωπικού έχουν γίνει πονοκέφαλος για τις εταιρείες. Πιλότοι και αεροσυνοδοί δεν διανυκτερεύουν πια στο Καράκας που απέχει 45 λεπτά από το αεροδρόμιο, για να αποφύγουν ενέδρες και ληστείες στη διαδρομή. Πλέον μένουν σε ξενοδοχεία έξω από το αεροδρόμιο, αλλά ακόμη κι εκεί έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά, λίγα λεπτά μακριά από την περίμετρο του αεροδρομίου. Η Avianca προσέλαβε σωματοφύλακες ύστερα από ένοπλη ληστεία σε πούλμαν που μετέφερε το προσωπικό της και τελικά αποφάσισε να καταργήσει τις βραδινές πτήσεις.

Κάποιες εταιρείες επιλέγουν να μεταφέρουν το προσωπικό σε γειτονικές χώρες. Η Aerolineas Argentinas τα βράδια στέλνει τους πιλότους και το πλήρωμα στη Μπογκοτά της Κολομβίας, και τους ξαναγυρνά το επόμενο πρωί για τη πτήση επιστροφής.

Άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι τα μολυσμένα καύσιμα εξαιτίας της κακής κατάστασης των δεξαμενών και των βυτιοφόρων. Τα αεροπλάνα που θα τα χρησιμοποιήσουν θα πρέπει στη συνέχεια να καθαριστούν και να επισκευαστούν. «Αν το αεροπλάνο γεμίσει με τέτοιο καύσιμο, οι μηχανές δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν, αλλά το εσωτερικό σύστημα θα αρχίσει να φθείρεται και τα φίλτρα θα βουλώσουν ή θα πάθουν ζημιά», εξηγεί ο εκπρόσωπος του συνδέσμου πιλότων της Κολoμβίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider