Και όμως οι αναλυτές παραμένουν «ταύροι» για την Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και όμως οι αναλυτές παραμένουν «ταύροι» για την Ευρώπη

Η χειρότερη έναρξη χρονιάς για τις αγορές από το 2008 δεν φαίνεται να πτοεί τους αναλυτές που επιμένουν ότι η το 2016 θα κλείσει με άνοδο της τάξης του 20% για τις ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με την μέση εκτίμηση των αναλυτών όπως υπολογίστηκε από το Bloomberg o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 θα φτάσει τις 402 μονάδες. Οι αναλυτές, αν και μείωσαν τις εκτιμήσεις τους από τον Δεκέμβριο που είχαν κάνει λόγο για 415 μονάδες, στηρίζουν στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στην βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας τις ελπίδες του για ταχεία ανάκαμψη των αγορών από την βουτιά που σημείωσαν τις προηγούμενες εβδομάδες.

Ήδη την Πέμπτη οι ευρωαγωρές έκαναν μίνι ράλι μετά από τις δηλώσεις του Mario Draghi που έδωσαν «σήμα» για πιθανή επέκταση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από τον Μάρτιο.

«Η ΕΚΤ ανοίγει λίγο παραπάνω την πόρτα και πιθανότατα το δεύτερο μισό του έτους να προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων», σχολιάζει Philippe Gijsels, επικεφαλής στρατηγικής της BNP Paribas Fortis στις Βρυξέλλες. «Τα θεμελιώδη παραμένουν άθικτα. Αν οι αποτιμήσεις παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, είναι λογικό να αναμένουμε μεγάλη άνοδο».

Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν την παγκόσμια τάση και σημείωσαν σημαντικές απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα κυρίως λόγω των ανησυχιών που προκαλεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας αλλά και των συνεχώς μειούμενων τιμών του πετρελαίου.

Το πιο βαρύ πλήγμα δέχτηκε ο γερμανικός δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ο οποίος βρίσκεται 23% χαμηλότερο από τα υψηλά του προηγούμενου Απριλίου. Και εκεί ακόμη οι αναλυτές εμφανίζονται «ταύροι» και αναμένουν ότι ο δείκτης θα ανακάμψει κατά 22% μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές μετοχές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών. Μετά το κλείσιμο της Πέμπτης οι εταιρείες του δείκτη Stoxx 600 διαπραγματευόντουσαν σε τιμή περίπου 14 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη.

Η Deutsche Bank, που έκανε τις πιο σωστές εκτιμήσεις το 2015, προβλέπει ότι ο δείκτης θα φτάσει τις 380 σημειώνοντας άνοδο 16% από το κλείσιμο της Πέμπτης. Παρότι παραμένει θετική, η τράπεζα ήταν η μια από τις τέσσερις εταιρείας που μείωσαν τις εκτιμήσεις τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider