Έρχονται δύσκολες μέρες για το Χόλυγουντ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται δύσκολες μέρες για το Χόλυγουντ

Μια δύσκολη χρονιά αναμένεται να είναι το 2017 για το Χόλυγουντ. Μετά από μια σειρά εμπορικών αποτυχιών όπως το «King Arthur» ή το «Valerian» οι εταιρείες παραγωγής και προβολής κινηματογράφων αναγνωρίζουν πλέον ότι τα ρεκόρ πωλήσεων εισιτηρίων που σημείωναν μέχρι τώρα μπορεί να και να αργήσουν να επαναληφθούν.

Η AMC Entertainment Holdings, η μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογράφων του κόσμου, μείωσε τις εκτιμήσεις της για το αμερικανικό box office. Η ανακοίνωση αυτή είχε άμεσες επιπτώσεις στις μετοχές της βιομηχανίας του σινεμά, εξαφανίζοντας μέσα σε λίγες ημέρες 1,3 δισ. από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων διαχειριστών κινηματογραφικών αιθουσών των ΗΠΑ.

Αν και ακόμη αναμένεται να βγουν στις αίθουσες μια καινούργια ταινία «Star Wars», μια ταινία υπερηρώων της Μarvel, και μια νέα εκδοχή του θρυλικού «Blade Runner», τα στοιχεία του Bloomberg Intelligence δείχνουν ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου, δύσκολα θα ανακάμψει από το σημαντικό «χτύπημα» που δέχεται το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η πτώση δεν οφείλεται μόνο στην κακή τύχη. Οι εταιρείες διαχείρισης κινηματογράφων εδώ και χρόνια προσπαθούν να αντισταθμίσουν την μείωση των πωλήσεων εισιτηρίων ανεβάζοντας την τιμή τους. Ωστόσο, μια μεγάλη μείωση είναι δύσκολο να αντισταθμιστεί με αυτό τον τρόπο. Και η παλιά δοκιμασμένη συνταγή των ταινιών με υπερήρωες, τέρατα και μπόλικο CGI δεν φαίνεται να λειτουργεί πλέον. Ταινίες που παλαιότερα θα είχαν σίγουρη επιτυχία όπως οι Πειρατές της Καραϊβικής, οι Transformers και το Mummy δεν πήγαν καθόλου καλά στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ αυξάνεται και ο ανταγωνισμός από τις ψηφιακές εταιρείες διανομής περιεχομένου όπως η Netflix, οι οποίες δημιουργούν ολοένα και περισσότερο δικό τους περιεχόμενο.

Σημαντικό είναι το αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση ή αν θα αντιστραφεί του χρόνου όπου είναι προγραμματισμένο να βγουν μεταξύ άλλων: Η νέα ταινία του Star Wars για τον Han Solo, μια νέα ταινία με τους Avengers, καθώς και οι συνέχειες του Deadpool και του Jurrasic World.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider