Δισεκατομμύρια δολάρια πετιούνται μαζί με το φαγητό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δισεκατομμύρια δολάρια πετιούνται μαζί με το φαγητό

Θα μπορούσε ποτέ κανείς να πετάξει, εν γνώσει του χρήματα στα σκουπίδια; Φυσικά, όχι. Αυτό όμως τελικά κάνουν καθημερινά τα περισσότερα εστιατόρια και προμηθευτές πετώντας ουσιαστικά δισεκατομμύρια δολάρια «από το παράθυρο» με το ρίχνουν στα σκουπίδια φαγητό καλής ποιότητας, όπως αναφέρει ο Marc Zornes, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Winnow, μιας startup επιχείρησης που εδρεύει στο Λονδίνο. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας η οποία υπόσχεται να μειώσει τα τροφικά απόβλητα στις κουζίνες των επιχειρήσεων εστίασης.

Όπως επεσήμανε την Τετάρτη, η επιχείρηση μάζεψε 3,3 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της. Ως επενδυτές συμμετέχουν ο Jeremy Oppenheim, ο οποίoς ηγείται της ομάδας για την βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα στον όμιλο McKinsey & Co, o Alan Parker, πρώην διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Whitbread, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της φιλοξενίας. Ακόμη, στην επένδυση συμμετέχουν funds όπως είναι το Mustard Seed που δραστηριοποιείται στο χώρο του περιβάλλοντος και το D-Ax.

Ο Zornes είναι ένας Αμερικανός που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον κλάδο της εστίασης και των τροφίμων. Είχε εργαστεί στο χώρο της λιανικής (C&S Wholesale Grocers) και κατόπιν ως σύμβουλος στην McKinsey στο Λονδίνο από όπου έφυγε για να ανοίξει την δική του επιχείρηση, τη Winnow το Μάη του 2013.

«Στην McKinsey, είχα την ευκαιρία να αντιληφθώ σε ποιο βαθμό τα τροφικά απόβλητα αποτελούν μια τεράστια οικονομική ευκαιρία αλλά και περιβαλλοντική, ωστόσο μέχρι τώρα ελάχιστες εταιρείες κάνουν κάτι για να το εκμεταλλευθούν».

Η Winnow δεν λέει στους επιχειρηματίες τι πρέπει να κάνουν στις κουζίνες τους, απλώς ευαισθητοποιεί τους chefs για το θέμα. Με βάση αυτή τη λογική, οι chefs μπορούν να επανασχεδιάσουν τα μενού τους, να αλλάξουν τον τρόπο παρουσίασης του φαγητού στο πιάτο (με βάση τη λογική της μείωσης των τροφικών αποβλήτων) και να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα αποθέματα των τροφίμων. Αυτές οι αλλαγές, σύμφωνα με τον Winnow, αυξάνουν τα περιθώρια του ακαθάριστου κέρδους κατά 2% έως 6%, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό για μια βιομηχανία όπου τα περιθώρια καθαρού κέρδους κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 5% και 15%.

Από την αρχή λειτουργίας της η Winnow έχει εγκαταστήσει «έξυπνους μετρητές» τροφικών αποβλήτων σε 200 κουζίνες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και της γαλλικής αλυσίδας ξενοδοχείων Accor αλλά και της βρετανικής επιχείρησης εμπορίας τροφίμων Compass Group. Οι πελάτες της Winnow πληρώνουν μια ετήσια συνδρομή η οποία βασίζεται στον αριθμό των εγκατεστημένων μετρητών και το μέγεθος της κουζίνας. Ένας βασικός εξοπλισμός για έναν μονό μετρητή για κουζίνα μικρού εστιατορίου κοστίζει μεταξύ 1000 και 2000 λιρών και ο Zornes αναφέρει ότι με αυτό τον τρόπο εξοικονομούνται ποσά μεταξύ 5.000 και 8.000 λιρών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το κόστος των τροφικών αποβλήτων μέχρι και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως ή αλλιώς 1% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σημειώνει ο Zornes.

Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων catering οι οποίες μετακυλύουν μεγάλο μέρος του κόστους των τροφίμων στον προμηθευτή αναδεικνύουν επίσης την ανάγκη για πιο αποτελεσματική χρήση των τροφικών αποβλήτων.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας σημειώνει ότι η Winnow θα χρηματοδοτήσει ενέργειες βελτίωσης του λογισμικού της για να μπορέσει να υποστηρίξει τους εγχώριους και πελάτες της από τον χώρο της φιλοξενίας. Μέχρι στιγμής η επιχείρηση απασχολεί 15 άτομα αλλά μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να αυξήσει το προσωπικό της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider