Αγνοούν την «καταιγίδα» και ρίχνουν στις μετοχές 2,3 δισ.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγνοούν την «καταιγίδα» και ρίχνουν στις μετοχές 2,3 δισ.

Τη συνήθη τακτική των επενδυτών σε κάθε μαζικό sell-off που πλήττει κατά καιρούς τις διεθνείς αγορές ακολουθούν και στην τρέχουσα «καταιγίδα» οι ισχυρότεροι «παίκτες» της βιομηχανίας των hedge funds.

Όπως υποστηρίζει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, παρακολουθώντας στενά τα τεκταινόμενα στα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη, τα τελευταία 24ωρα ολοένα και περισσότερα hedge funds σπεύδουν για μαζικές αγορές μετοχών, την ώρα που εκείνες έχουν επιδοθεί σε ελεύθερη πτώση.

Οι αγορές (μετοχών) στην πτώση (buy the dip) συναντώνται άλλωστε παραδοσιακά σε κάθε νέο κύμα αναταραχής που κατά καιρούς κλονίζει τις αγορές. Το ίδιο ισχύει και τώρα κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές – πριν καν συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας του 2016 – για την έλευση της νέας bear market.

Όπως προκύπτει από την τελευταία μελέτη της Bank of America Merrill Lynch, τα hedge funds ή το smart money (έξυπνο χρήμα) – όπως είναι γνωστά στους επενδυτικούς κύκλους – αναζητούν μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες μέσα στη δίνη του sell-off που κλυδωνίζει τις διεθνείς αγορές.

Τα πρώτα στοιχεία άλλωστε για τη νέα χρονιά είναι ενδεικτικά. Από τις αρχές του 2016 μέχρι και σήμερα, λιγότερες από 50 μετοχές του δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, του S&P 500, κινούνται σε θετικό έδαφος. Στον αντίποδα, οι μετοχές του αμερικανικού δείκτη που μετρούν ήδη απώλειες άνω του 10% από τις αρχές του έτους, έχουν ήδη ξεπεράσει τις 200.

«Την προηγούμενη εβδομάδα, την ώρα που ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 2,2%, οι επενδυτές – πελάτες της Bank of America Merrill Lynch εμφανίζονταν καθαροί αγοραστές των αμερικανικών μετοχών, για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, ρίχνοντας στην αγορά κεφάλαια ύψους 2,3 δισ. δολαρίων», επισημαίνεται στην έκθεση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Από αυτά τα κεφάλαια, το μεγαλύτερο μερίδιο αποδίδεται στις κινήσεις των hedge funds, τα οποία έριξαν στις αγορές, όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα περισσότερα κεφάλαια από τον Σεπτέμβριο του 2010.

Σε ποιους κλάδους στράφηκαν; Κατά κύριο λόγο, στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ποιες μετοχές «απαρνήθηκαν;» Εκείνες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider