Εύκολοι τρόποι για να μιλήσετε μια ξένη γλώσσα πριν ταξιδέψετε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εύκολοι τρόποι για να μιλήσετε μια ξένη γλώσσα πριν ταξιδέψετε

Το πιο εύκολο πράγμα για έναν τουρίστα που ταξιδεύει στο εξωτερικό είναι ο «δαίμονας της προφοράς» να τον κάνει να πει εντελώς διαφορετικά πράγματα από εκείνα που έχει πρόθεση να πει ή θεωρεί ότι λέει. Ένα μικρό «στραβοπάτημα» στην προφορά είναι αρκετό για να ζητήσει κάποιος από έναν Ισραηλινό «να αγοράσει την κόρη του» αντί να αγοράσει μια φέτα ψωμί ή αν κάποιος πει στα γερμανικά ότι κρυώνει είναι πολύ εύκολο να ακουστεί σαν να «πεθαίνει». Εξίσου, στη Γαλλία μπορεί κάποιος να θέλει να πει ότι «είναι γεμάτος» και αντί αυτού να ακουστεί ότι είναι «έγκυος».

Η μεγάλη πρόκληση για τους τουρίστες είναι να καταφέρουν να ζήσουν σαν ντόπιοι αλλά το να μιλήσουν την τοπική γλώσσα δεν είναι πάντα τόσο εύκολο.

Ωστόσο, ακόμη και μερικές βασικές φράσεις μπορούν να βοηθήσουν πολύ ανάλογα με το μέρος στο οποίο βρισκόμαστε. Το να πει κανείς χαίρεται ή ευχαριστώ στην τοπική γλώσσα στην Ταϋλάνδη, εκτιμάται δεόντως από τους ντόπιους και το ίδιοι συμβαίνει σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου.

Χάρη στην ανάπτυξη της mobile εφαρμογής για την εκμάθηση και την επαφή με ξένες γλώσσες της Rosetta stone ο καθένας μπορεί να μάθει μια νέα γλώσσα ή τουλάχιστον να πάρει μια ιδέα πριν από το ταξίδι του.

Το κοινό μπορεί να επιλέξει μεταξύ κάποιων διαθέσιμων εφαρμογών, οι οποίες μπορούν να ανταποκριθούν στον διαφορετικό τρόπο μάθησης του κάθε ατόμου.

Η εφαρμογή Drops

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς δεν απαιτείται ούτε να διαβάσει κανείς ούτε να πληκτρολογήσει. Απαιτούνται μόνο πέντε λεπτά την ημέρα και όπως υπόσχεται η εφαρμογή, αυτά είναι αρκετά για να μάθει κάποιος μια από τις 19 διαθέσιμες γλώσσες οι οποίες αφορούν σε μια ευρεία γκάμα από Γαλλικά και Ισπανικά μέχρι Κορεάτικα και Αραβικά. Τα μαθήματα βασίζονται σε θεματικές ενότητες όπως είναι το φαγητό, το ποτό, οι αριθμοί και η ξενοδοχειακή ορολογία και οι ενότητες είναι οργανωμένες σε «πακέτα» 120 λέξεων. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ευκρινές οπτικό υλικό σε λευκό χρώμα και προσφέρεται η δυνατότητα να συνδυαστούν οι εικόνες με τη μετάφρασή τους, να κάνει ο χρήστης πρακτική στην προφορά ή άλλες ασκήσεις που μοιάζουν περισσότερο με σύντομα παιχνίδια παρά με μάθημα.

Η εφαρμογή Drops δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην εκμάθηση λεξιλογίου (ουσιαστικά κλπ), κάτι που σημαίνει ότι δεν μαθαίνει κάποιος πολλά στη γραμματική ή την προφορά. Ένα άλλο μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι ενώ μπορεί κανείς να κάνει απεριόριστη χρήση πληρώνοντας μόνο 48 δολάρια σε ετήσια βάση, η πεντάλεπτη διάρκεια του καθημερινού «μαθήματος» είναι αρκετά μικρή για να μάθει κάποιος τη γλώσσα με πιο εντατικούς ρυθμούς.

Busuu: Για να ακούγεστε σαν ντόπιος

Πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία προσφέρει κατά κάποιο τρόπο την εκμάθηση ξένων γλωσσών «δια αλληλογραφίας»: αν κάποιος μαθαίνει γαλλικά μπορεί να κάνει προφορικές ασκήσεις οι οποίες βαθμολογούνται από όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή στη Γαλλία, αρκεί να «επιστρέψει» τη χάρη και να βαθμολογήσει κάποιου άλλου την εργασία, η οποία θα έχει γίνει στη δική του, μητρική γλώσσα. Η εφαρμογή επιτρέπει να μάθει κάποιος 12 γλώσσες και προσφέρει και αρκετά «γλωσσικά tips» των τοπικών διαλέκτων. Το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών προσφέρεται επί πληρωμή, ωστόσο το κόστος είναι λογικό (8 δολάρια το μήνα και 45 δολάρια το έτος).

Duolingo: Για όσους θέλουν πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Πολλοί το προτιμούν καθώς δεν απαιτεί συνδρομή premium όπως συμβαίνει σε άλλες εφαρμογές και ο χρήστης μπορεί να μάθει 23 διαφορετικές γλώσσες με το δικό του ρυθμό ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσει αρκετές ώρες την ημέρα μαθαίνοντας π.χ ιταλικά. Η διδακτική μέθοδος είναι ολιστική καθώς υπάρχουν ενότητες για λεξιλόγιο, γραμματική και δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης και εξάσκησης με οπτικό υλικό και ασκήσεις που ζητούν να γεμίσει ο χρήστης τα κενά ή να συνομιλήσει με βάσει διάφορα σενάρια π.χ σε εστιατόριο όπου ο σεφ προτείνει τι να φάει ο πελάτης κλπ.

Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι αν κάποιος έχει ως προτεραιότητα να μάθει να μιλάει, οι ασκήσεις προφοράς μπορεί να του φανούν βαρετές γιατί βασίζονται αρκετά στη λογοτεχνία.

Memrise: Πρακτικό και αστείο

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, αν προσπεράσουμε το λίγο κιτς concept, επιτρέπει να μάθει κάποιος μια ξένη γλώσσα συνδυάζοντας την πρακτικότητα και τη διασκέδαση. Είναι δομημένο με τρόπο ο οποίος αφήνει στο χρήστη το περιθώριο να αποφασίσει πόσες λέξεις μπορεί να αφομοιώσει σε ένα μάθημα ενώ όσο προοδεύει ο μαθητής και δίνει σωστές απαντήσεις μαζεύει πόντους. Το αρνητικό της εφαρμογής είναι ότι δεν παρέχει πολλές δυνατότητες εξάσκησης στην προφορά.

Mondly: Βασικά μαθήματα όπως στο σχολείο

Αν και δεν έχει ωραίο design ούτε παρέχει τη δυνατότητα παιχνιδιών, ως εφαρμογή είναι αρκετά κατανοητό και αυστηρό. Από τα βασικά μαθήματα όπου μαθαίνει κανείς να συνεννοείται απλά («τι κάνεις;» κλπ) πάει σε πιο δύσκολες έννοιες οι οποίες αφορούν σε 20 θεματικές (ζώα, ταξίδια, ψώνια κλπ). Απαιτείται επίσης πληρωμή (από 3,99 δολάρια το μήνα) αλλά παρέχει τη δυνατότητα να διαλέξει κανείς μεταξύ 32 γλωσσών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider