Η μάχη για τη Σελήνη αρχίζει τώρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μάχη για τη Σελήνη αρχίζει τώρα

Στην 48η επέτειο της ημέρας που ο Νιλ Αρμστρονγκ πάτησε το πόδι του στη Σελήνη (φωτογραφία), μία δικηγόρος από το Σικάγο έβγαλε 1,8 εκατ. δολάρια πουλώντας μία σακούλα με απομεινάρια σκόνης από τις πέτρες με τις οποίες την είχαν γεμίσει οι αστροναύτες.

Η αμερικανική κυβέρνηση την είχε πουλήσει κατά λάθος το 2015 και στη συνέχεια προσπάθησε να την επανακτήσει από τη δικηγόρο Νάνσι Λι Κάρλσον, χωρίς να τα καταφέρει. Η NASA και πολλοί άλλοι θεωρούν ότι αντικείμενα σαν αυτό έχουν μεγάλη αξία για τη χώρα και δεν πρέπει να βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Ενώ ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός For All Moonkind πιέζει τον ΟΗΕ να προστατεύσει τα σημεία όπου προσγειώθηκαν οι έξι αποστολές του προγράμματος Απόλλων και αντικείμενα που σχετίζονται με τη Σελήνη, όπως η συγκεκριμένη σακούλα.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια UNESCO για το διάστημα» δήλωσε η δικηγόρος Μισέλ Χάνλον που ηγείται της προσπάθειας. Η εξασφάλιση της προστασίας των συμβόλων των πρώτων διαστημικών αποστολών είναι ένα μικρό δείγμα του τι μπορεί να ακολουθήσει. Καθώς όλο και περισσότερα έθνη και εταιρείες σχεδιάζουν αποστολές στη Σελήνη, ο πραγματικός φόβος δεν έχει να κάνει με... Ιντιάνα Τζόουνς του διαστήματος, όσο με τις επιπτώσεις πολυάριθμων προσεληνώσεων ή μιας μεγάλης επιχείρησης εξόρυξης.

Η Συνθήκη του Διαστήματος από το 1967 απαγορεύει διεκδικήσεις χωρών στο διάστημα και περιορίζει τη χρήση της Σελήνης σε άλλων διαστημικών σωμάτων σε ειρηνικούς σκοπούς. (Οι ΗΠΑ την υπέγραψαν).

Η Συμφωνία της Σελήνης από το 1979 επισημαίνει ότι οι φυσικοί πόροι της Σελήνης είναι «κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας» και ότι ένας νέος διεθνής οργανισμός θα πρέπει να ρυθμίζει τη χρήση των πόρων αυτών για να μην υπάρξει εκμετάλλευσή τους. (Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες που έχουν διαστημικά προγράμματα δεν την υπέγραψαν).

Πολλές χώρες και επιχειρηματίες έχουν μεγαλειώδη σχέδια για το διάστημα, με τη Σελήνη να αποτελεί μία μόνο από τις πολλές εμπορικές και επιστημονικές προοπτικές. Σε απόσταση 384.403 χλμ, η Σελήνη είναι ένας μεγάλος και σχετικά κοντινός στόχος, πλούσιος σε ήλιο και άλλους φυσικούς πόρους. Τουλάχιστον πέντε χώρες σχεδιάζουν να την εξερευνήσουν με επανδρωμένες αποστολές, ενώ η Κίνα σχεδιάζει να εξορύξει ήλιο-3, ένα μη ραδιενεργό ισότοπο πυρηνικών καυσίμων που σπανίζει στη Γη αλλά υπάρχει εν αφθονία στο υπέδαφος της Σελήνης.

Το 2013 η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που πραγματοποίησε μαλακή προσελήνωση (φωτογραφία από την εκτόξευση). Στη συνέχεια εξερεύνησε το έδαφος με όχημα για πάνω από δύο χρόνια. Ενώ στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2018 σχεδιάζει την την εκτόξευση του Chang'e 5, που θα επιστρέψει στη Γη με δείγματα εδάφους. Ο πρώτος κινέζος αστροναύτης αναμένεται να περπατήσει στη Σελήνη στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Η ινδική αποστολή Chanrayaan-2 θα πραγματοποιήσει μαλακή προσελήνωση το 2018, ενώ η Space-X του Ίλον Μασκ ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο ιδιώτες γύρω από τη Σελήνη. Επίσης την ίδια χρονιά, ο διαγωνισμός Lunar X Prize της Google θα προσφέρει 30 εκατ. δολάρια σε ομάδες που μπορούν να στείλουν, να προσγειώσουν και να οδηγήσουν ένα όχημα στην επιφάνεια της Σελήνης. Ιαπωνία και Ρωσία μελετάνε επανδρωμένες αποστολές, όπως και οι ΗΠΑ.

Πίσω στο 1969, το πλήρωμα του Απόλλων 11 κάρφωσε την αμερικανική σημαία στην επιφάνεια της Σελήνης, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο πράγμα που άφησε πίσω. Ακόμη στο σημείο προσελήνωσης υπάρχει αρκετός εξοπλισμός όπως κάμερες, κουβέρτες και συσκευασίες φαγητού. Ακόμη και μπάλες του γκολφ, καθώς ο κυβερνήτης του Απόλλων 14 δοκίμασε μερικά χτυπήματα. Ο οργανισμός For All Moonkind θέλει να εμποδίσει την εμπορευματοποίηση αυτών των αντικειμένων. «Δεν θέλουμε τα ρομπότ που ταξιδεύουν στη Σελήνη να επιστρέφουν με τέτοια αντικείμενα, προκειμένου να βγουν στο σφυρί», εξηγεί η Χάνλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider