Οι μηχανές πιάνουν δουλειά στη Wall Street

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι μηχανές πιάνουν δουλειά στη Wall Street

Οι νέες τεχνολογίες θα αναλάβουν μεγάλο κομμάτι των εργασιών των επενδυτικών τραπεζών στο μέλλον, απαλλάσσοντας τους υπαλλήλους της από σχεδόν το ένα τρίτο της εργασίας τους, αναφέρει η McKinsey. Η αλλαγή που μπορεί να χρειαστεί μόλις λίγα χρόνια για να ολοκληρωθεί προκαλεί προβληματισμό στην Wall Street.

Οι τεχνολογίες νόησης –εφαρμογές ή μηχανές που αναλαμβάνουν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη σκέψη– είναι πλέον αρκετά φθηνές επιτρέποντας στις τράπεζες να τις χρησιμοποιούν για λειτουργίες που αφορούν την διαπραγμάτευση μετοχών ή εμπορευμάτων και άλλων εργασιών που έχουν να κάνουν με τις χρηματαγορές. Στην έρευνα της η McKinsey αναφέρει πως η αυτοματοποίηση αυτών των εργασιών θα «απελευθερώσει την δυνατότητα» των υπαλλήλων των επενδυτικών τραπεζών να επικεντρωθούν σε πιο σύνθετες εργασίες, όπως η έρευνα αγοράς και η ανάλυση.

«Είναι μια τάση που θα μεταμορφώσει τον κλάδο τα επόμενα δύο με τρία χρόνια», αναφέρει ο Τζάρεντ Μουν, εταίρος της McKinsey που συμμετείχε στην συγγραφή της έρευνας. Η εταιρεία συμβούλων εκτιμά πως αυτές οι τεχνολογίες θα απελευθερώσουν περίπου 20% με 30% των εργασιών που πραγματοποιούν οι υπάλληλοι στις μονάδες trading.

Η αυτοματοποίηση των εργασιών στο dealing room προκαλεί έντονο προβληματισμό στη Wall Street, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτή φοβούνται ότι θα αντικατασταθούν από μηχανές που μπορούν να διαχειριστούν τεράστιο μέγεθος δεδομένων. Ωστόσο, η McKinsey μεταφέρει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στην έρευνα της: Οι εταιρείες που πραγματοποιούν την αλλαγή στις νέες τεχνολογίες δεν κόβουν τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.

«Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν στους ειδικούς που δουλεύουν στις επενδυτικές τράπεζες να κάνουν περισσότερα», αναφέρει ο Μουν. «Βέβαια αυτό απαιτεί από τους εργαζόμενους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες», προσθέτει.

Παρόμοια άποψη είχε εκφράσει πριν από ένα μήνα και ο Τζέιμι Ντιμόν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας. Η τεχνολογία δημιουργεί ευκαιρίες κρατώντας χαμηλά το κόστος, είχε δηλώσει, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων στην τράπεζα του πιθανότατα θα αυξηθεί τα επόμενα 20 χρόνια.

Οι κίνδυνοι για όσους μείνουν πίσω

Η έρευνα της McKinsey αναφέρει και την άσχημη πλευρά αυτού του σεναρίου. Οι τράπεζες που θα υιοθετήσουν γρήγορα την αυτοματοποίηση θα γίνουν πιο αποδοτικές, καινοτόμες και ευέλικτες. Αυτό, όμως, σημαίνει πως όσες εταιρείες δεν κάνουν το τεχνολογικό άλμα που απαιτείται θα μείνουν πίσω.

Ακόμα και σήμερα πάντως τα παραδείγματα κατάργησης θέσεων εργασίας στην Wall Street λόγω της τεχνολογίας είναι αρκετά. Ο Γκάρι Κον, που ήταν μέχρι πέρσι πρόεδρος της Goldman Sachs, είχε πει το 2011 στους επενδυτές ότι οι νέες τεχνολογίες είχαν βοηθήσει στην μείωση του προσωπικού του τμήματος μετοχών στο μισό. Αυτή την εβδομάδα το LinkedIn δημοσίευσε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, που έδειξε ότι το περίπου ένα τέταρτο εξ αυτών πιστεύει ότι η αυτοματοποίηση θα καταργήσει θέσεις εργασίας.

Η έρευνα της McKinsey δεν επικεντρώνεται τόσο πολύ στο λεγόμενο «front office», όπου οι traders και οι υπόλοιποι υπάλληλοι προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες έχουν μεγάλες επιπτώσεις στο «front office» γιατί κάνει την υποστήριξη των τμημάτων γρηγορότερη, καλύτερη και πιο φθηνή, αναφέρει ο Μουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider