ΗΠΑ: «Αποβολή» από τα ιδιωτικά σχολεία παίρνουν οι μεσοαστοί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: «Αποβολή» από τα ιδιωτικά σχολεία παίρνουν οι μεσοαστοί

Τα ιδιωτικά σχολεία αποτελούν πλέον αποκλειστική υπόθεση των πλούσιων παιδιών –και όταν λέμε πλούσιων, εννοούμε πολύ πλούσιων.

Ο αριθμός των οικογενειών της μεσαίας τάξης που γράφουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία στις ΗΠΑ έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με τα πολύ πλούσια νοικοκυριά όπου δεν παρατηρείται πτώση.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών, η νέα αυτή τάση όχι μόνο υποδηλώνει τη διεύρυνση της ψαλίδας στα εισοδήματα των Αμερικανών, αλλά συμβάλλει στη διαιώνιση των ανισοτήτων, αφού η εκπαίδευση αποτελεί θεμέλιο λίθο της μετέπειτα επαγγελματικής πορείας και ευμάρειας των πολιτών.

Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στις αστικές περιοχές, όπου το χάσμα ανάμεσα στις εγγραφές παιδιών από πλούσιες και μεσοαστικές οικογένειες αυξήθηκε από τις 5 ποσοστιαίες μονάδες το 1968 στις 19 μονάδες το 2013, σύμφωνα με την έρευνα.

Για την πτώση αυτή ευθύνεται εν μέρει και το κλείσιμο πολλών καθολικών σχολείων, το οποίο οφείλεται τόσο στις αλλαγές των κοινωνικών δομών των πόλεων, όσο και στη δυσχέρεια της Καθολικής Εκκλησίας να συντηρήσει τα σχολεία.

Αυτός, όμως, δεν είναι ο μόνος λόγος. Η εκτίναξη στα δίδακτρα έχει καταστήσει τα ιδιωτικά σχολεία ακόμη πιο απρόσιτα για τις περισσότερες αμερικανικές οικογένειες, αφού το μέσο εισόδημά τους αυξήθηκε με πολύ μικρότερο ρυθμό από τα δίδακτρα. «Η επιδείνωση της εισοδηματικής ανισότητας σε συνδυασμό με την αύξηση στα δίδακτρα έχει ως αποτέλεσμα οι οικογένειες μεσαίων εισοδημάτων να μην μπορούν να πληρώσουν για ιδιωτική εκπαίδευση», σχολιάζει ο Σον Ρίρντον, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης.

Με τιμές σε δολάρια 2015, τα μέσα δίδακτρα στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία των ΗΠΑ έχει εκτιναχθεί από τα 4.120 δολάρια το 1979 στα 22.611 δολάρια το 2011. Παράλληλα, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών που κατατάσσονται στο 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών εκτοξεύτηκε κατά 65% σε σύγκριση με το 1973, ενώ οι οικογένειες που κατατάσσονται πάνω από τη μέση της εισοδηματικής κλίμακας, είδαν τα έσοδά τους να ενισχύονται μόνο κατά 21%.

«Οι οικογένειες υψηλότερων εισοδημάτων μετακομίζουν προς τα προάστια ή γράφουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο», αναφέρει η έκθεση, εξηγώντας ότι συχνά προτιμούν να πληρώνουν υψηλότερο ενοίκιο σε ακριβά προάστια προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους σε καλύτερα δημόσια σχολεία, από το να επιβαρύνονται με τις συνεχείς αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία.

Τα παιδιά των Αμερικανών που πηγαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο –Δημοτικό ή Γυμνάσιο– δεν ξεπερνά πλέον το 10%, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider