Οι πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου

Βασιλιάς στον κόσμο των ιδεών αποδεικνύεται η Νότια Κορέα η οποία μαζί με την Γερμανία, τη Σουηδία, την Ιαπωνία και την Ελβετία, καταλαμβάνουν τις πέντε πρώτες θέσεις στην καινοτομία σύμφωνα με το Δείκτη Καινοτομίας του Bloomberg για το 2016.

Ο δείκτης διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη τα ποσά που δαπανά μια οικονομία σε έρευνα και ανάπτυξη καθώς και την υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιεί στις δημόσιες επιχειρήσεις. Έξι από τις 10 κορυφαίες οικονομίες κατάγονται από την Ευρώπη, και τρεις από την Ασία.

Συγκεκριμένα η Νότια Κορέα αποδεικνύεται πρώτη ανά τον κόσμο σε παραγωγή προστιθέμενης αξίας καθώς και σε συγκέντρωση πτυχιούχων στην επιστήμη της μηχανικής. Η παγκόσμια πρωτιά στην καινοτομία συνδυάζεται μάλιστα με μια μέτρια παραγωγικότητα, αφού η χώρα από παραγωγικής απόψεως βρίσκεται στην 39η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Βέβαια το πώς η οικονομία της Νότιας Κορέας κερδίζει την πρωτιά στην καινοτομία αρχικά εξηγείται αφού η χώρα παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ερευνητών.

Από την άλλη η Νότια Κορέα «στριμώχνεται» τόσο από τους χαμηλούς μισθούς της Κίνας όσο κι από τα επιτεύγματα της πιο προηγμένης τεχνολογικά Ιαπωνίας.Έτσι υπάρχει αυτή μια αίσθηση συνεχούς άγχους σχετικά με την επίτευξης ή διατήρηση των συγκεκριμένων επιδόσεων.

Βέβαια η αργή ανάπτυξη, η αυξανόμενη ανισότητα και οι όλο και λιγότερες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, είναι κίνδυνοι που απειλούν την πρωτιά της Νότιας Κορέας. Επιπλέον η πρόσφατη αναταραχή στις κινεζικές αγορέςμ η οποία κλόνισε και τη Νότια Κορέα, με αποτέλεσμα οι κεντρικοί τραπεζίτες να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την οικονομία. Σύμφωνα με αυτές το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3% το 2016, δηλαδή χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του 3,2%.

Η μη εξάρτηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης από την ανάπτυξη της καινοτομίας, επιβεβαιώνεται αν λάβει κανείς υπόψη του πως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, οι ΗΠΑ, βρίσκονται στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Όσο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, την Κίνα, καταλαμβάνει μετά βίας την 21η θέση στη λίστα της καινοτομίας. Η εξήγηση είναι απλή: Μπορεί να πρόκειται μεν για μια αναπτυσσόμενη χώρα, οι τεχνολογίες όμως που κατασκευάζει κυρίως αντιγράφονται παρά δημιουργούνται.

Επιπλέον, όπως και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, το συγκριτικό πλεονέκτημα της είναι το σχετικά φθηνό εργατικό δυναμικό κι όχι οι τεχνολογίες αιχμής.

Βέβαια, η εμφάνιση οπουδήποτε κράτους στον κατάλογο των top-50 της καινοτομίας αυτόματα σημαίνει πως η οικονομία του έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Αν ένα κράτος είναι πραγματικά καινοτόμο προχωρά όλο και περισσότερο σε αύξηση της παραγωγικότητας γεγονός που συμβαδίζει και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του. Κάπως έτσι η «πίτα μεγαλώνει για όλους» δηλώνει ο Jay Bryson, οικονομολόγος της Wells Fargo Securities LLC στη Βόρεια Καρολίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider