Μπορεί να γίνει νέο δημοψήφισμα για το Brexit;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπορεί να γίνει νέο δημοψήφισμα για το Brexit;

Μια από τις ερωτήσεις που τίθενται πιο συχνά τον τελευταίο χρόνο στη Βρετανία είναι εάν μπορεί να αποφευχθεί το Brexit –πιθανότατα με την επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Μέχρι πρότινος, το ερώτημα αυτό έμοιαζε με κραυγή απελπισίας, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει μετά τις πρόωρες εκλογές στη χώρα τον Ιούνιο. Μάλιστα, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρή κριτική τελευταία, είναι αυτός που πιθανότατα κρατά το κλειδί της επόμενης ημέρας για τη χώρα.

Ο ίδιος έχει πει επανειλημμένα ότι «σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» και δεν μπορεί να παραβλέψει τη μεγάλη μερίδια της εκλογικής του βάσης που ψήφισε υπέρ του Brexit. Ούτως ή άλλως, η χώρα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της προτού αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο του 2019.

Ο Κόρμπιν, πάντως, αναζητά συμμαχίες στους «αντιφρονούντες» της κυβέρνησης με στόχο να πιέσουν την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι υπέρ μιας πιο «ήπιας» διαπραγματευτικής γραμμής με τις Βρυξέλλες. Μέχρι να έρθει, όμως, η στιγμή του διαζυγίου, η πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας ενδέχεται να εξελιχθεί πολύ χειρότερα αναγκάζοντας τους υπέρμαχους του Brexit να… το ξανασκεφτούν.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται ο ηγέτης των Εργατικών να συνταχθεί τελικώς με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, ένα μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να ζητήσουν από κοινού επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Προς το παρόν, πάντως, οι δημοσκοπήσεις δεν εμφανίζουν υψηλό ποσοστό μετανοημένων ψηφοφόρων υπέρ της εξόδου από την ΕΕ. Τα πράγματα, όμως, είναι ρευστά στο Κοινοβούλιο και σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider