Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει 15,7 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει 15,7 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία

Εν μέσω προειδοποιήσεων για την αναστάτωση που μπορεί να επιφέρει στην οικονομική δραστηριότητα και τον κίνδυνο να εξαφανιστούν οι παραδοσιακοί ρόλοι εξαιτίας των ρομπότ και των αυτοματισμών, οι ερευνητές βρίσκουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα βοηθήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη των καυσίμων καθώς η παραγωγικότητα και η κατανάλωση θα σημειώσουν άνοδο. Η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεισφέρει τουλάχιστον 15,7 τρις δολάρια στην παγκόσμια οικονομία μέχρι το 2030 σύμφωνα με έκθεση της PwC την Τετάρτη. Αυτό είναι περισσότερο από την παραγωγή της Κίνας και της Ινδίας μαζί.

Τα κέρδη θα φθάσουν τα 15,7 τρις εκ των οποίων τα 6,6 τρις από την αυξημένη παραγωγικότητα καθώς οι επιχειρήσεις θα αυτοματοποιούν τις διαδικασίες και διευρύνουν τις δυνατότητές τους με τη νέα τεχνολογία, την οποία προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Τα υπόλοιπα 9,1 τρις θα προέλθουν από την πλευρά της κατανάλωσης καθώς οι καταναλωτές θα στραφούν σε πιο προσωποποιημένες αγορές και θα αναζητούν αγαθά υψηλότερης ποιότητας.

Η επικρατούσα ιδέα σήμερα είναι ότι ο άνθρωπος στέκεται απέναντι από τις μηχανές, αναφέρει στέλεχος της PwC στη Βοστώνη. «Στο μέλλον θα δούμε ότι ο άνθρωπος μαζί με τη μηχανή μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα από ό,τι ένας άνθρωπος», συμπληρώνει.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ το οποίο διαμορφώθηκε στα 74 τρις δολάρια το 2015 θα είναι κατά 14% υψηλότερο το 2030 χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη όπως προβλέπει η PwC.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα κερδίσει τα περισσότερα χάρη στο υψηλό ποσοστό συμμετοχής της μεταποίησης στο εθνικό ΑΕΠ. «Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα θα είναι μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη στις ΗΠΑ», σημειώνει ο Rao.

Όπως εκτιμά η Accenture Plc, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει την ετήσια ανάπτυξη της Κίνας κατά 1,6% και αυτό θα μπορούσε να φθάσει το 7,9% μέχρι το 2035 προσθέτοντας πάνω από 7 τρις. δολάρια στο ΑΕΠ. Παρόλα αυτά, η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να ενέχει κάποιους κινδύνους όπως είναι η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής ενώ εκφράζονται φόβοι ότι το κακό που θα κάνει η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το καλό που θα κάνει.

«Χρειάζεται να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αρνητική κοινωνική επίπτωση που μπορεί να προκύψει όπως είναι για παράδειγμα η τεχνολογική ανεργία», σημειώνει ο Wendell Wallach, ηθικιστής και ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Yale. «Έχουμε ηθική υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε υπηρετούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της και όχι μόνο ένα μικρό κομμάτι της ούτε ένα μικρό τμήμα εκείνων που είναι πιο ικανοί να αξιοποιήσουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα», προσθέτει.

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις τροφοδότησαν τους ήρωες της Silicon Valley τα τελευταία 15 χρόνια αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη για περισσότερους ανθρώπους σύμφωνα με τον Tyler Cowen, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο George Mason.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider