O καλύτερος καφές επιστρέφει, με 533 δολάρια το κιλό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
O καλύτερος καφές επιστρέφει, με 533 δολάρια το κιλό

Αν νομίζετε ότι ο εσπρέσο με το σοκολατένιο σιρόπι που πίνετε στις καφετέριες είναι μόκα, είστε γελασμένοι. Για να πιείτε αληθινό καφέ μόκα θα πρέπει να πληρώσετε. Μιλάμε για 533 δολάρια το κιλό, όσο κοστίζουν οι δυσεύρετοι κόκκοι της ποικιλίας Udaini που έρχονται από τη Μόκα της Υεμένης.

Η ιστοσελίδα Specialty Coffee Advisor σημειώνει ότι «οι ποικιλίες καφέ της Υεμένης είναι η επιτομή της απόλαυσης, μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και ρίγη κάποιες φορές λόγω της βαθιάς, γήινης, πολύπλοκης δριμύτητας της γευστικής συγχορδίας εμπλουτισμένης με νότες ξηρών καρπών, καρδάμου, κανέλας και καπνού».

Οι κόκκοι Udaini εισάγονται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από την εταιρεία Port of Mokha, η οποία πήρε το όνομά της από το λιμάνι της Υεμένης, απ' όπου ξεκινούσαν τα πρώτα φορτία με καφέ τον 13ο αιώνα.

«Το 90% του καφέ στον κόσμο έχει τα ίνχη του στην Υεμένη», υποστηρίζει ο ιδρυτής της Port of Mokha, Mokhtar Alkhanshali. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Έρευνας Καφέ και το Ινστιτούτο Ποιότητας Καφέ έχουν κάνει έρευνες σχετικές με τη γενετική του καφέ. Οι λέξεις “μόκα” και “αράμπικα” έχουν τις ρίζες τους στην Υεμένη».

Στο χωριό 800 ετών Χαραάζ (φωτογραφία), όπου ο Alkhanshali έστησε την επιχείρησή του, η καλλιέργεια καφέ ήταν η βασική απασχόληση. «Όμως τώρα υπάρχει ένα ναρκωτικό που έχουμε στην Υεμένη, το κατ, που καλλιεργείται παραδοσιακά στην Ανατολική Αφρική. Είναι ένα ήπιο διεγερτικό, και πλέον για κάθε φάρμα με καφέ στην Υεμένη υπάρχουν επτά που καλλιεργούν κατ».

Αλλά το εμπόριο ναρκωτικών δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνδέεται με την καλλιέργεια του κατ. Το συγκεκριμένο φυτό απορροφά το 40% των αποθεμάτων νερού της χώρας, και σε μια περιοχή που είναι από τις πιο ξηρές του κόσμου.

Το κατ και ο εμφύλιος πόλεμος που μαστίζει την Υεμένη εδώ και δύο χρόνια έχουν επηρεάσει αρνητικά την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του καφέ που ταξιδεύει στο εξωτερικό. Ο Alkhanshali (στη φωτογραφία) πληρώνει τους παραγωγούς 12 φορές περισσότερα χρήματα από τα συνηθισμένα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η καλλιέργεια και η συλλογή των κόκκων ακολουθούν τις αυστηρές προδιαγραφές που έχει θέσει – εξ ου και η τόσο υψηλή του τιμή.

«Η πρώτη μας σοδειά ήταν μισός τόνος», λέει ο επιχειρηματίας. «Έξι μήνες μετά, είχαμε έναν τόνο. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, έχουμε 120.000 καλλιεργητές και παραγωγή 10 τόνων». Εν μέσω του πολέμου, το γεγονός ότι βγαίνει τέτοιος καφές από την Υεμένη είναι από μόνο του ένα θαύμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider