Μόνο ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να σταματήσει τη Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόνο ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να σταματήσει τη Γερμανία

Φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα όριο για την γερμανική οικονομία. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε αύξηση για πέμπτη συνεχή φορά και έφτασε στο υψηλότερο σημείο της από το 1991 δείχνοντας ότι επικρατεί μεγάλη αισιοδοξία για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Με την εσωτερική ζήτηση να υποστηρίζεται από την ισχυρή αγορά εργασίας της χώρας, οι μοναδικοί κίνδυνοι που διαφαίνονται στον ορίζονται προέρχονται από τον υπόλοιπο κόσμο.

«Το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις είναι εορταστικό», σχολίασε με γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του lfo Κλέμενς Φούεστ. «Η γερμανική οικονομία αποδίδει πάρα πολύ καλά»

Οι ρυθμοί ανάπτυξης που καταγράφηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν οι ταχύτεροι του τελευταίου χρόνου, λόγω μιας αναπάντεχης αύξησης που σημείωσε η μεταποίηση, η οποία συγκεντρώνει νέα επενδυτικά κεφάλαια. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Bundesbank αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για την οικονομική πορεία μέχρι το 2019, σημειώνοντας ότι η μειωμένη ανεργία, η ιδιωτική κατανάλωση, και η κατασκευαστική δραστηριότητα θα διασφαλίσουν έναν «συνεχιζόμενο ρυθμό» επέκτασης.

«Η βιομηχανική αναβίωση της Γερμανίας θα μπορούσε να είναι η έκπληξη της χρονιάς στην οικονομία της χώρας» σχολίασε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Dida AG στη Φρανκφούρτη. «Καθώς η εσωτερική οικονομία κερδίζει έδαφος, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την γερμανική οικονομία προέρχονται από το εξωτερικό», σημείωσε.

Μέχρι στιγμής οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αγνοήσει το φάντασμα του προστατευτισμού που προέρχεται από τις ΗΠΑ, καθώς και τις απειλές για πιο αδύναμη ανάπτυξη λόγω της στάσης της Βρετανίας στις συνομιλίες για το Brexit.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου lfo αυξήθηκε στο 115,1 τον Ιούνιο από 114,6 που ήταν τον Μάιο. Πρόκειται για το καλύτερο σημείο του δείκτη από την εποχή της επανένωσης της Γερμανίας και είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που προέβλεπαν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg. Μια μέτρηση για τις τωρινές οικονομικές συνθήκες αυξήθηκε στο 124,1 από το 123,3 και ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών αυξήθηκε στο 106,8 από 106,5.

Μάλιστα τα στοιχεία για τον δείκτη αγοραστικής δύναμης των Γερμανών που βρίσκονται κοντά στο υψηλό του 2011 δείχνουν ότι η ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής θα συνεχίστει.

«Αυτό το ανεξήγητο κλίμα ευφορίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί», σχολίασε ο Αντρέας Σκρόιρλε, οικονομολόγος της Dekabank στη Φρανκφούρτη. «Οι δείκτες οικονομικού κλίματος ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι όταν συγκρίνονται με τους πραγματικούς αριθμούς της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, και θα συνεχίσουν να είναι», σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider