Ανακάμπτουν οι πωλήσεις ελβετικών ρολογιών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακάμπτουν οι πωλήσεις ελβετικών ρολογιών

Μετά από συνεχόμενους μήνες πτώσης οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών σημείωσαν την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Και αυτό διότι η αναβίωση της ζήτησης από την Κίνα αντισταθμίζει τις μειωμένες πωλήσεις στις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9% στα 1,7 δισ. ελβετικά φράγκα (1,8 δισ. δολάρια) τον Μάιο, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία της Ελβετικής Ωρολογοποιίας. Οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν θεαματικά κατά 34%, σημειώνοντας άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Οι εξαγωγές στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν κατά 18%.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μάλλον η ελβετική ωρολογοποιία αφήνει τα χειρότερα πίσω της, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε να αντιμετωπίσει από την μία την υποχώρηση των πωλήσεων στην Κίνα και από την άλλη την πτώση του τουρισμού στην Ευρώπη. Η ανάκαμψη στην Ασία αντισταθμίζει και μάλιστα ξεπερνά την αδύναμη ζήτηση που σημειώνεται από τις ΗΠΑ. Ο Μάιος ήταν ο 15ος από τους 21 τελευταίους μήνες που παρουσιάστηκε υποχώρηση των πωλήσεων στην Αμερική.

Οι παράγοντες της ελβετικής βιομηχανίας εμφανίζονται αισιόδοξοι. Τον προηγούμενο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος του Swatch Group, Νικ Χάγιεκ και ο επικεφαλής του τομέα ρολογιών της LVMH, Ζαν-Κλοντ Μπιβέρ εκτίμησαν ότι οι παγκόσμιες εξαγωγές θα αυξηθούν φέτος.

Οι αναλυτές, από την άλλη, παραμένουν επιφυλακτικοί. «Τα στοιχεία του Μαΐου είναι θετικά βραχυπρόθεσμα αλλά αμφισβητούμε το κατά πόσο αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί δεδομένου ότι η αύξηση οδηγείται κυρίως από τα πιο ακριβά προϊόντα», έγραψε ο Τόμας Καβέτ, αναλυτής της Citigroup.

Οι εξαγωγές των ρολογιών που έχουν τιμή χονδρικής άνω 3.000 ελβετικών φράγκων σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις με αύξηση 15%. Αντίθετα, τα φθηνά ρολόγια με τιμή χονδρικής κάτω των 200 ελβετικών φράγκων, ήταν η μόνη κατηγορία που σημείωσε πτώση των εξαγωγών κατά 9,4%.

Το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά για τα ελβετικά ρολόγια από την εποχή της χρηματοοικονομικής με τις εξαγωγές να υποχωρούν στο 9,9% το 2016, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider