Οι χορτοφάγοι θα σώσουν το κλίμα, όχι οι ταρατσόκηποι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι χορτοφάγοι θα σώσουν το κλίμα, όχι οι ταρατσόκηποι

Η μόδα των ταρατσόκηπων κερδίζει συνεχώς έδαφος στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη. Οι λάτρεις της ιδέας υποστηρίζουν ότι εάν φυτεύαμε ένα μποστάνι σε κάθε αναξιοποίητο χώρο των αστικών κέντρων κανείς δεν θα πεινούσε.

Εκτός από τα λαχανικά στο τραπέζι, οι ταρατσόκηποι έχουν συνδεθεί με μια σειρά από άλλα οφέλη: ενίσχυση των δεσμών της κοινότητας, κινητοποίηση και σημαντική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Παρ’ όλες τις υψηλές προσδοκίες, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology υποστηρίζει ότι οι μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις βορειανατολικές χώρες της Ευρώπης είναι αμελητέες.

«Όσοι υποστηρίζουν τις αστικές καλλιέργειες επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση της απόστασης μεταξύ φυτού και πιάτου και υπεραπλουστεύουν την έννοια της βιωσιμότητας των τροφίμων», αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας. Στην πραγματικότητα, υποστηρίζουν, η μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω των αστικών καλλιεργειών είναι πολύ μικρότερη από όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν υπερβαίνει το 2,9%.

Εξάλλου, ο βασικός υπαίτιος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν είναι τα λαχανικά –αστικά ή μη– αλλά τα ζωικά προϊόντα. Τα προϊόντα κρέατος και τα γαλακτοκομικά ευθύνονται για το 54% του αποτυπώματος της διατροφής των Αμερικανών στην κλιματική αλλαγή. Αν, λοιπόν, οι πολίτες θέλουν πραγματικά να ελαττώσουν τον αντίκτυπό τους στην κλιματική αλλαγή, καλά θα κάνουν να γίνουν… χορτοφάγοι.

Πέρα από τον κλιματικό αντίκτυπο, βέβαια, οι ταρατσόκηποι έχουν πολλαπλά οφέλη: βοηθούν τους πολίτες να ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή, ενώ αξιοποιούνται καλύτερα οι φυσικοί πόροι, όπως το νερό στα παρτέρια. Επιπλέον, μειώνεται και το κόστος διάθεσης των λαχανικών λόγω μικρότερων αποστάεων.

«Βλέπω θετικά τις αστικές καλλιέργειες», σχολιάζει ο Μπέντζαμιν Γκολντστέιν από το ενικό Πανεπιστήμιο της Δανίας που ηγήθηκε της έρευνας. «Απλώς θέλω να βεβαιωθώ ότι γίνονται για τους σωστούς λόγους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider