Τα σκήπτρα από το δολάριο ετοιμάζεται να «κλέψει» το ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σκήπτρα από το δολάριο ετοιμάζεται να «κλέψει» το ευρώ

Μπορεί από το 2014 το δολάριο να είναι αυτό που έχει στρεφτεί νικητής των συναλλαγματικών αγορών, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι σειρά του ευρώ να έρθει στο προσκήνιο.

Οι επενδυτές συναλλάγματος αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οι καλύτερες μέρες για το δολάριο να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, μετά από τρία χρόνια «πανηγυρικών» κερδών. Ολοένα περισσότερο στρέφονται στο ευρώ και στοιχηματίζουν στη δυναμική του επάνοδο στην αγορά των 5,1 τρισ. δολαρίων.

Με μια πρώτη ματιά, το ευρώ δεν φαίνεται να διαθέτει τις προδιαγραφές για να γίνει ο επόμενος μεγάλος πρωταγωνιστής των αγορών. Η Ευρωζώνη έχει αρνητικά επιτόκια και η ΕΚΤ επιμένει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, πιέζοντας πτωτικά το ενιαίο νόμισμα.

Με ολοένα περισσότερους αναλυτές, όμως, να «βλέπουν» υποχώρηση των πολιτικών κινδύνων στην περιοχή και βαθμιαία ανάκαμψη της οικονομίας, το QE αναμένεται να αποσυρθεί εντός του επόμενου έτους και το ευρώ αν ξεκινήσει την πορεία του προς τη «δόξα».

«Παρακολουθούμε μια πλήρη στροφή από την απόλυτη αισιοδοξία που επικρατούσε την εποχή των εκλογών στις ΗΠΑ ότι το δολάριο θα συνεχίσει να ενισχύεται», σχολίασε ο Ντέιβιντ Μπλουμ, επικεφαλής νομισματικής πολιτικής της HSBC Holdings στην τηλεόραση του Bloomberg. «Αν προσέξετε θα δείτε στο ταμπλό μια προτίμηση υπέρ του ευρώ και όχι του δολαρίου».

Δεν αποκλείεται να δούμε με το ευρώ ό,τι είδαμε με το δολάριο, εκτιμά ο Τόμας Φλέρι, επικεφαλής συναλλαγματικής πολιτικής της UBS Wealth Management στη Ζυρίχη. Αυτό θα συμβαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, όταν η ΕΚΤ αναγκαστεί να αποσύρει το QE λόγω επαρκών ενδείξεων για βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας –ιδίως σε επίπεδο εμπορικού πλεονάσματος στη μεταποίηση και καταναλωτικού κλίματος.

Εκτός από την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ, όμως, πολλοί επενδυτές προτιμούν να «ποντάρουν» στο ευρώ έναντι του γεν, το οποίο επίσης διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω αρνητικών επιτοκίων.

Τους τελευταίους δύο μήνες, το ευρώ έχει καταγράψει κέρδη 7,6% έναντι του γεν –άνοδο που υπερβαίνει οποιοδήποτε άλλο ζεύγος νομισμάτων. Οι αναλυτές αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για τη διακύμανση της ισοτιμίας ευρώ/γεν το 2017. Η απουσία οποιασδήποτε ένδειξης, εν τω μεταξύ, από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ότι εξετάζει απόσυρση των έκτακτων μέτρων ρευστότητας εκτόξευσε το ευρώ στα υψηλά 14 μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider