Συρρικνώνεται η περιουσία του Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συρρικνώνεται η περιουσία του Τραμπ

Τα επαγγελματικά ακίνητα του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι τόσο προσοδοφόρα όσο παλαιότερα και δεν του αποφέρουν τα αναμενόμενα κέρδη σε σχέση με αυτά που περίμενε όταν δανειζόταν από τις τράπεζες.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό εύρημα από την επικαιροποίηση των περιουσιακών στοιχειών του Αμερικανού πρόεδρου, τα οποία έπεσαν στα 2,9 δις. δολάρια από τα 3 δις. που ήταν πέρυσι σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index. Η αξιολόγηση γίνεται πέντε μήνες μετά την εκλογή του Τραμπ και προκύπτει από ετήσιες εκθέσεις, στοιχεία πιστωτών και έγγραφα στεγαστικών δανείων αλλά και τις νέες χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν στις 16 Ιουνίου.

Η πτώση οφείλεται κυρίως στην πτώση της αξίας τριών επαγγελματικών ακινήτων στο Μανχάταν όπου τα διαθέσιμα στοιχεία μπορούν να προσφέρουν και μια εμπεριστατωμένη εικόνα. Συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις αφορούν στα ακίνητα 40 Wall Street, Trump Tower και 1290 Avenue, έναν πύργο στον οποίο ο Τραμπ έχει μερίδιο 30% και καταφθάνουν εξαιτίας των αλλαγών που έχουν καταγραφεί στην αγορά εμπορικού real estate της Ν. Υόρκης. Αυτά τα ακίνητα «έπεσαν θύματα» της αλλάγής στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων (γραφείων) στη Νέα Υόρκη όπου καταγράφεται μεγαλύτερη προτίμηση για τους ουρανοξύστες παρά για τα κλασικά παλιά ακίνητα.

Ο υπολογισμός του Bloomberg, ο οποίος βασίστηκε μερικώς σε εκτιμήσεις τραπεζών, βασίζεται τώρα μόνο στα οικονομικά αποτελέσματα τριών ακινήτων που παραδόθηκαν από διαχειριστές χρηματοπιστωτικών καταπιστευμάτων και αφορούν στο χρέος του Τραμπ. Η σημερινή αξία των τριών ακινήτων αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 380 εκατομμύρια δολάρια.

Ρευστά στοιχεία ενεργητικού

Η πτώση της αξίας των τριών ακινήτων εξισορροπήθηκε από άλλες πλευρές της «αυτοκρατορίας» του. Το χαρτοφυλάκιο των ρευστών στοιχείων ενεργητικού συμπεριλαμβανομένων μετρητών

Ανήλθε στα 230 εκατομμύρια δολάρια από τα 170 εκατομμύρια, έσοδα τα οποία προήλθαν από πωλήσεις και έσοδα από άλλες δραστηριότητες όπως το ξενοδοχείο Trump International Hotel Las Vegas ή την πώληση του διαμερίσματός του ενώ όπως ανέφερε εκπρόσωπός του, το προηγούμενο καλοκαίρι πούλησε όλες σχεδόν τις μετοχές του. Οι επιχειρήσεις του έλαβαν νέα τέλη εκμετάλλευσης για τα project στο Βανκούβερ και την Καλκούτα. Σε ετήσια βάση, τα έσοδα από τα 16 θέρετρα γκολφ σημείωσαν άνοδο 3%.

Οι τρεις πύργοι

Το κτίριο στη Wall Street είχε εκτιμηθεί στα 540 εκατομμύρια δολάρια το 2015, και τα προβλεπόμενα ετήσια καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώνονταν στα 22,6 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία. Τα κέρδη του έφθασαν τα 17,4 εκατομμύρια το 2016, μια χρονιά κατά την οποία βρισκόταν σε λίστα παρακολούθησης για τρεις μήνες καθώς τα έσοδα από τα ενοίκια μετά βίας κάλυπταν την αποπληρωμή του χρέους. Το ακίνητο αποσύρθηκε από τη λίστα καθώς η κατάσταση βελτιώθηκε και ο δείκτης αξιολόγηση την αξία του στα 400 εκατομμύρια δολάρια βασισμένος στις περυσινές επιδόσεις.

Ο Πύργος Τραμπ (Trump Tower) στο οποίο βρισκόταν το σπίτι του Αμερικανού προέδρου αλλά και τα γραφεία του προτού μετακομίσει στο Λευκό Οίκο αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Η αξία των γραφείων και καταστημάτων είχε εκτιμηθεί στα 480 εκατομμύρια δολάρια το 2012 με τα καθαρά έσοδα να υπολογίζονται στα 20,4 εκατομμύρια δολάρια. Το ακίνητο είχε καθαρά έσοδα 14,1 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι και τώρα το κτίριο το οποίο περιλαμβάνει και το διαμέρισμα του Τραμπ εκτιμάται στα 450 εκατομμύρια δολάρια.

Το κτίριο γραφείων «1290 Avenue» , η ιδιοκτησία του οποίου ανήκει στον Τραμπ και το Vornado Realty Trust επίσης απέτυχε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των δανειστών του. Η αξία του κτιρίου είχε εκτιμηθεί στα 2 εκατομμύρια δολάρια το 2012 με την προσδοκία ότι θα είχε ετήσια έσοδα 97,7 εκατομμύρια. Αυτά τελικά έφθασαν τα 77,7 εκατομμύρια πέρυσι.

Διατήρηση κυριότητας

Ο Τραμπ διατήρησε το ποσοστό συμμετοχής του στις επιχειρήσεις του. Σε αντίθεση με προκατόχους του, δεν προχώρησε ούτε σε εκποίηση των στοιχείων αλλά μεταβίβασε τα περιουσιακά του στοιχεία στους ενήλικους γιους του. Οι εκτιμήσεις του ίδιου του Τραμπ για την περιουσία του είναι συχνά υψηλότερες από εκείνες των εξωτερικών εκτιμητών. Όταν είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του το 2015 είχε κάνει λόγο για 8,7 δις δολάρια ενώ όταν αργότερα το Bloomberg είχε αποτιμήσει την περιουσία του στα 3 εκατομμύρια ο Τραμπ είχε κάνει λόγο για «ηλίθια αναφορά» και μάλιστα ανέβασε τις εκτιμήσεις του κάνοντας τελικά λόγο για 10 δις. δολάρια.

Μια διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων του Τραμπ και του Bloomberg είναι ότι η αξία της προσωπικής του ταυτότητας (brand). Η δυνατότητά του όπως είχε αναφέρει στην καμπάνια του το 2015 να δώσει το όνομά του σε διάφορους οργανισμούς και επιχειρήσεις όπως είναι διεθνή ξενοδοχεία αξίζει 3,3 δις. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider