Η κατάρρευση του πετρελαίου «έσπρωξε» επενδύσεις στις ΑΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κατάρρευση του πετρελαίου «έσπρωξε» επενδύσεις στις ΑΠΕ

Η συνεχής υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου που αναστάτωσε τη βιομηχανία ενέργειας δεν «άγγιξε» τις ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική, οι οποίες συγκέντρωσαν τον προηγούμενο χρόνο επενδύσεις-ρεκόρ ύψους 329,3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για αύξηση 4% σε σχέση με το 2014, η οποία οφείλεται στην αύξηση των τιμών των φωτοβολταϊκών και των ανεμογεννητριών καθώς και σημαντικές χρηματοδοτήσεις για θαλάσσια αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη το Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

«Τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν όσους περίμεναν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ να παραμένουν στάσιμες επειδή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο γίνονται πιο φθηνά», σχολίασε ο ιδρυτής του ερευνητικού βραχίονα του Bloomberg Michael Liebreich. «Αυτό που δείχνουν οι μειούμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων είναι την καλύτερη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών», πρόσθεσε.

Οι φόβοι ότι η υποχώρηση του πετρελαίου θα συνεχιστεί το 2016 έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με αποτέλεσμα επενδύσεις πολλών δισ. να έχουν «παγώσει». Οι πετρελαϊκές έχουν μπει σε «φάση επιβίωσης» για φέτος μεταθέτοντας χρονικά προγραμματισμένα έργα και προχωρώντας σε περικοπές.

Η Κίνα παρέμεινε για άλλη μια χρόνια η μεγαλύτερη αγορά για τις ΑΠΕ, με τις επενδύσεις να σημειώνουν αύξηση 17% φθάνοντας τα 110,5 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι σχεδόν το διπλάσιο από το ποσό των επενδύσεων στις ΗΠΑ που είναι η δεύτερη στη λίστα του BNEF με 56 δισ. δολάρια.

Η αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των μεγάλων έργων ΑΠΕ και κυρίως των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, ειδικά στη Βρετανία όπου οι επενδύσεις σημείωσαν ετήσια αύξηση 25% στο ποσό-ρεκόρ των 23,4 δισ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider