Μέτρα κατά της τρομοκρατικής προπαγάνδας από τη Google

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέτρα κατά της τρομοκρατικής προπαγάνδας από τη Google

Νέες πολιτικές και πρακτικές δημιουργεί η Google προκειμένου να καταστείλει τα βίντεο που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Η εταιρεία δεσμεύεται να αξιοποιήσει την τεχνολογία για να ανιχνεύει καλύτερα εξτρεμιστικό ή τρομοκρατικό περιεχόμενο στα όλες τις ιστοσελίδες της, ανάμεσά τους και το YouTube, ενώ θα αυξήσει τον αριθμό των υπαλλήλων που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως σημείωσε σε κείμενό του στους Financial Times της Κυριακής ο γενικός σύμβουλος της Google Κέντ Γουόκερ, η εταιρεία θα δημιουργήσει αυστηρότερα πρότυπα και θα επεκτείνει τις προσπάθειές της κατά της ριζοσπαστικοποίησης

«Παρά το γεγονός ότι εμείς και άλλοι εργαζόμαστε εδώ και χρόνια για τον εντοπισμό και την κατάργηση περιεχομένου που παραβιάζει την πολιτική μας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη αλήθεια ότι εμείς, ως βιομηχανία, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως είναι αναγκαίο να γίνουν περισσότερα», σημειώνει ο Γουόκερ.

Η Google, όπως και άλλες ιστοσελίδες αναζήτησης ή social media δέχονται πιέσεις να αφαιρούν άμεσα καταχωρήσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως ο ISIS. Ύστερα από επτά θανάτους και 48 τραυματισμούς σε επίθεση στο Λονδίνο αυτό το μήνα, οι αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο ιστοσελίδες που επιτρέπουν στους εξτρεμιστές να στρατολογούν ακολούθους, να συντονίζουν επιθέσεις και να διακινούν τις θέσεις τους.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτήν την ιδεολογία να έχει καταφύγιο για να αναπτύσσεται», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Ήδη έχουν προταθεί σχέδια νόμου που θα υποχρεώνουν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης να δίνουν στοιχεία χρηστών στις υπηρεσίες ασφαλείας.

«Συνεργαζόμαστε με τις κυβερνήσεις, τις αρχές επιβολής του νόμου και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση του προβλήματος του διαδικτυακού βίαιου εξτρεμισμού. Δεν υπάρχει χώρος στις υπηρεσίες μας για περιεχόμενο που αναρτούν οι τρομοκράτες» τονίζει στο κείμενό του ο Γουόκερ. Οι μηχανικοί της Google έχουν αναπτύξει τεχνολογία, σκοπός της οποίας είναι να αποτρέπεται η μεταφόρτωση γνωστού εξτρεμιστικού περιεχομένου, με τη χρήση τεχνικών αντιστοίχισης εικόνων.

«Η τρομοκρατία αποτελεί επίθεση εναντίον των ανοιχτών κοινωνιών και η αντιμετώπιση της απειλής της βίας και του μίσους είναι μια κρίσιμη πρόκληση για όλους μας», καταλήγει ο Γουόκερ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider