Αξίζει 2,7 εκατ. ένα γεύμα με τον Γουόρεν Μπάφετ;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αξίζει 2,7 εκατ. ένα γεύμα με τον Γουόρεν Μπάφετ;

Κάθε χρόνο κάποιος πολύ πλούσιος πληρώνει αρκετά εκατομμύρια δολάρια κερδίζοντας μια δημοπρασία για ένα ιδιωτικό δείπνο με τον ιδρυτή της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ. Ο νικητής της φετινής δημοπρασίας, που έχει παραμείνει ανώνυμος, πλήρωσε 2,68 εκατ. δολάρια, ένα αρκετά τρελό ποσό. Αυτοί που έχασαν την ευκαιρία να δειπνήσουν με τον αμερικάνο γκουρού των επενδύσεων μπορούν αισθάνονται χαρούμενοι με την σκέψη ότι ένα τέτοιο έξοδο είναι υπερβολή. Δεν θα μπορούσε ένα δείπνο, με οποιονδήποτε στον κόσμο, να αξίζει 2,7 εκατ. δολάρια.

Ή θα μπορούσε; Μια ιδιαίτερα δημιουργική έκθεση της Deutsche Bank, αναφέρει ότι το γεύμα μπορέι να είναι μια καταπληκτική μακροπρόθεσμη επένδυση, ακόμη και για τους απλούς ανθρώπους που απλά παρακολουθούν την ετήσια δημοπρασία για την διασκέδασή τους. Είναι παργματικά απλό όταν κάποιος περνάει καλά με τα μαθηματικά (και την πραγματικότητα). Η άσκηση ξεκινά με τον μέσο αμερικανό εργάτη, τον οποίον η έκθεση των περιγράφει ως 42 χρονών με αποταμιεύσεις ύψους 92.500 δολαρίων, οι οποίες αποδίδουν ένα ετήσιο 7% (θα θέλαμε). Μέχρι την ηλικία των 65, ακόμη και αν το άτομο αυτό δεν βάλει και άλλα χρήματα στον «κουμπαρά», το αποταμιευμένο ποσό, προσαρμοσμένο με τον πληθωρισμό, μπορεί να φτάσει τα 284.000 δολάρια, εκτιμά η έκθεση.

«Άλλα, όταν κατά την διάρκεια του επιδορπίου, ο Γουόρεν ψιθυρίζει το μυστικό τρόπο με τον οποίο η Berkshire Hathaway, αποδίδει 19% κάθε χρόνο από τότε που ιδρύθηκε, τότε ο κουμπαράς φθάνει τα 3,8 εκατ. δολάρια», αναφέρει η Deutsche Bank. «Οπότε ο μέσος αμερικανός θα πρέπει να είναι πρόθυμος να πληρώσει έως και 3,5 εκατ. δολάρια για το γεύμα». Εντελώς τυχαία ο περσινός νικητής πλήρωσε 3,45 εκατ. δολάρια.

«Αν κάποιος που έχει μόλις 92.500 δολάρια για να επενδύσει αξίζει να δώσει 3,5 εκατ. δολάρια για το γεύμα τότε κάθε δισεκατομμυριούχος που έχει πληρώσει για αυτό, ουσιαστικά έχει δώσει πολύ λίγα χρήματα», είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

Όπως και να έχει, αξίζει δεν αξίζει το γεύμα εκατομμυρίων με τον Γουόρεν Μπάφετ, τα χρήματα που ξοδεύονται πάνε για καλό σκοπό. Τα κέρδη από την δημοπρασία πηγαίνουν στο Glide Foundation, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα στο Σαν Φρανσίσκο που σερβίρει γεύματα σε άστεγους, υποστηρίζει τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης και φροντίζει τους ναρκομανείς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider