Σκάει η «φούσκα» του Bitcoin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκάει η «φούσκα» του Bitcoin

Κατά 19% διολίσθησε την τελευταία εβδομάδα το Βitcoin φτάνοντας στα χειρότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015, μετά από ένα ρεκόρ ανόδου που είχε σημειώσει το προηγούμενο διάστημα.

Αφού φλέρταρε με το ιστορικό υψηλό των 3.000 δολαρίων τη Δευτέρα, το κρυπτονόμισμα υποχώρησε στα 2.076,16 δολάρια στην ημερήσια διαπραγμάτευση της Πέμπτης.

Σε τροχιά καθόδου βρίσκονται επίσης και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα την ίδια στιγμή μάλιστα που οι μετοχές της τεχνολογίας πέφτουν μετά την προειδοποιητική έκθεση της Goldman Sachs Group Inc. ότι η χαμηλή μεταβλητότητα στις μεγαλύτερες μετοχές τεχνολογίας ενδέχεται να εμποδίσει τους επενδυτές να εντοπίσουν τους σχετικούς κινδύνους.

Να σημειωθεί στο μεταξύ πως η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων έπεσε από το ρεκόρ των 117,21 δισ. δολαρίων τη Δευτέρα κάτω από τα 100 δισ. την Πέμπτη, σύμφωνα με την CoinMarketCap.

Σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley το ηλεκτρονικό νόμισμα χρειάζεται την αποδοχή της κυβέρνησης για να συνεχίσει την ανοδική του πορεία. Οι κυβερνήσεις πρέπει, μέσω των κατάλληλων τροποποιήσεων στο ρυθμιστικό πλαίσιο, να στηρίξουν το Bitcoin, αν οι επενδυτές θέλουν να αναμένουν μία περαιτέρω ανάπτυξη στο ψηφιακό νόμισμα που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τη χρήση και την τιμή του, εκτιμά η Morgan Stanley.

«Η εκτίναξη στην τιμή του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων, όπως το ethereum, είχε προκαλέσει πολλές εισερχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις τόσο στις τράπεζες μας, όσο και στις τεχνολογικές ομάδες.
Ωστόσο, θα απαιτηθεί κυβερνητική αποδοχή για να επιταχυνθεί περαιτέρω.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Bitcoin έχει αυξήσει περί το 180% την τιμή του μέσα στο 2017, συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία του από το περασμένο έτος. Μέσα στο 2016 το νόμισμα ενισχύθηκε συνολικά κατά 123%, κάτι που το κατέστησε το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση στον κόσμο!

Η ενίσχυση του Bitcoin οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο ανανεωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, την ώρα που οι κεφαλαιακές εκροές στη χώρα συνεχίζονται την ίδια στιγμή που το νόμισμά της –γουάν, renminbi- συνεχίζει να εξασθενεί. Για τους Κινέζους επενδυτές, το Bitcoin μπορεί να γίνει ένας τρόπος παράκαμψης των αυστηρών κινεζικών κανόνων περιορισμού της αξίας αγοράς συναλλάγματος ετησίως.

Μεγάλη είναι η πτώση που καταγράφουν κι άλλα ψηφιακά νομίσματα, όπως ripple, ΝΕΜ και monero, την περασμένη εβδομάδα, ενώ η τιμή του Ethereum – του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, παρουσίασε αύξηση 20%, με τους επενδυτές να υποθέτουν ότι μπορεί να βρεθεί και στην πρώτη θέση των ηλεκτρονικών νομισμάτων.

Τα 20 κορυφαία ψηφιακά νομίσματα με βάση την κεφαλαιοποίηση καταγράφουν απώλειες 7%

Η αδυναμία της τιμής του Bitcoin ξεκίνησε αφότου το ψηφιακό χρηματιστήριο Coinbase διέκοψε την λειτουργία του την Δευτέρα λόγω του υψηλού όγκου συναλλαγών. Την διακοπή ακολούθησε σωρεία προβλημάτων τα οποία απογοήτευσαν τους χρήστες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το χρηματιστήριο στην ιστοσελίδα του, εξετάζονται τα διάφορα προβλήματα σχετικά με τους χρόνους φόρτωσης και κατά την διάρκεια της διερεύνησης οι επενδυτές μπορεί να δυσκολευτούν ακόμα και να συνδεθούν στην ιστοσελίδα».

Ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων προκάλεσε και η ανακοίνωση του χρηματιστηρίου Bitfinex στο twitter την Τρίτη κατά την οποία ενημέρωνε το κοινό του πως δέχτηκε μια επίθεση DDoS. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από πέρυσι, 65 εκατομμύρια δολάρια σε Bitfinex είχαν κλαπεί από χάκερς.

Οι οπαδοί του Bitcoin βέβαια επεσήμαναν και μια σειρά άλλων παραγόντων οι οποίοι συμβάλλουν στην υποαπόδοση του κρυπτονομίσματος, όπως για παράδειγμα η αύξηση επιτοκίων από την Fed.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider