Αγνοεί τον «κίτρινο πυρετό» και σχεδιάζει επέκταση στην Κίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγνοεί τον «κίτρινο πυρετό» και σχεδιάζει επέκταση στην Κίνα

Αγνοεί τον «κίτρινο πυρετό» και σχεδιάζει επέκταση των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων στην Κίνα, ακόμη κι αν τα κυριότερα χρηματιστήρια του πλανήτη κλονίζονται στη σκέψη και μόνο επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.

Ο λόγος για την αμερικανική αλυσίδα καφέ Starbucks που δείχνουν να μην φοβούνται την κινεζική καταιγίδα. Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg, οι διαδικασίες για την περαιτέρω εδραίωσή τους στην κινεζική αγορά έχουν ξεκινήσει, ακόμη κι αν η πλειοψηφία των αναλυτών προειδοποιεί για περαιτέρω υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, του γουάν.

Να σημειωθεί εδώ πως η κινεζική αγορά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην οποία δραστηριοποιούνται τα Starbucks, μετά την αμερικανική. Πιο συγκεκριμένα, βάσει των επενδυτικών σχεδίων της διοίκησης, σχεδιάζεται το άνοιγμα 500 νέων καταστημάτων στην Κίνα. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 2016. Μέχρι στιγμής, η Starbucks διαθέτει περί τα 2.000 καταστήματα σε ολόκληρη την Κίνα, ενώ σχεδιάζει αύξησή τους - έως και τα 3.500 καταστήματα - μέχρι το 2019.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παγώσουμε τα σχέδια για επέκτασή μας στην κινεζική αγορά. Παραμένουμε αρκετά αισιόδοξοι για τις ευκαιρίες που γεννώνται για τα Starbucks στην Κίνα, τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όσο και σε μακροπρόθεσμο», δηλώνει ο John Culver, πρόεδρος της Starbucks για την ασιατική και δη την κινεζική αγορά.

«Η μεταβλητότητα στην κινεζική αγορά είναι συνηθισμένο φαινόμενο μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες», δήλωσε ο πιο πλούσιος Ασιάτης, ο Wang Jianlin, την ώρα που ανακοίνωνε την εξαγορά της Legendary Entertainment από την εταιρεία του, Dalian Wanda Group, έναντι τιμήματος ύψους 3,5 δισ. δολαρίων.

«Η Starbucks δραστηριοποιείται σε 70 διαφορετικές χώρες του πλανήτη. Τα νομίσματα περνούν περιόδους έντονων διακυμάνσεων σε όλες τις χώρες απ’ άκρη σ’ άκρη στον πλανήτη», εξηγεί επίσης ο Culver, διευκρινίζοντας πως η εταιρεία δεν έχει δεχθεί κανένα πλήγμα στις δραστηριότητές της λόγω της ραγδαίας υποτίμησης του γουάν.

«Είμαστε πλέον κομμάτι της Κίνας και της κινεζικής καθημερινότητας. Τα καταστήματα που ανοίξαμε στην κινεζική αγορά το 2015 είναι περισσότερα από όσα ανοίξαμε κατά μέσο όρο εκεί την τελευταία επταετία. Έτσι θα συνεχίσουμε και το 2016», προσθέτει.

Να σημειωθεί εδώ πως για το 2015 η μετοχή της Starbucks κατέγραψε άνοδο 46%.

«Εάν η Κίνα φτερνιστεί, ο πλανήτης μπορεί να κρυώσει, δεν διαφωνώ. Αλλά δεν θα στοιχημάτιζα ποτέ ενάντια στην Κίνα», σχολιάζει από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της SAP, Bill McDermott.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider