Το αφεντικό κατασκοπεύει τα email και δικαιώνεται!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το αφεντικό κατασκοπεύει τα email και δικαιώνεται!

Το ότι οι εργοδότες είναι πιθανό, σε πολλές περιπτώσεις, να παρακολουθούν τις προσωπικές μας συνομιλίες μέσω του chat ή του email μας στη δουλειά, πολλές φορές το έχουμε υποψιαστεί. Ότι θα ερχόταν, όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να τους δικαιώσει, δύσκολα θα μπορούσε να το φανταστεί κανείς.

Σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, οι εργοδότες νομιμοποιούνται να κατασκοπεύουν τα email των εργαζομένων - ακόμη και τα πιο προσωπικά τους- και ακόμη και να τα επικαλούνται αιτιολογώντας μια πιθανή απόλυση.

«Δεν είναι παράλογο ένας εργοδότης να θέλει να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι ασχολούνται με τη δουλειά τους στη διάρκεια του ωραρίου εργασίας», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου. Το θέμα έφερε στα δικαστήρια το 2007 ένας άνδρας από τη Ρουμανία, ο οποίος κατήγγειλε τον εργοδότη του ότι τον απέλυσε άδικα, μετά από παρακολούθηση των προσωπικών του συνομιλιών στο chat του Yahoo!.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως «κεραυνός εν αιθρία» σε μια εποχή όπου δικαστήρια και κυβερνήσεις προσπαθούν ανά τον κόσμο να βρουν τη χρυσή τομή ανάμεσα την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την επιτακτική ανάγκη για εθνική προστασία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Δεκέμβριο. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί ως προηγούμενο για την επιδίκαση και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκτιμούν οι δικηγόροι.

«Η απόφαση αυτή είναι σημαντική για πολλά ευρωπαϊκά κράτη», καθώς επιτρέπει στους εργοδότες να επικαλούνται τις προσωπικές επικοινωνίες των εργαζομένων τους όταν λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις για το προσωπικό», όπως επισημαίνει ο Michael Burd από την Lewis Silkin LLP στο Λονδίνο. «Μέχρι σήμερα, υπήρχε σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στο δικαίωμα πρόσβασης των εργοδοτών στις προσωπικές επικοινωνίες και στο δικαίωμα πρόσβασής τους στις εταιρικές επικοινωνίες και η εν λόγω απόφαση καταρρίπτει αυτόν τον διαχωρισμό», συμπληρώνει.

«Το σημαντικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι επιτρέπεται [στους εργοδότες] να χρησιμοποιούν το περιεχόμενο [των προσωπικών επικοινωνιών] και όχι απλά να χρησιμοποιούν το Yahoo», υπογραμμίζει ο Burd.

Ο Bogdan Mihai Barbulescu προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων το 2008, ισχυριζόμενος ότι η απόφαση απόλυσής του βασίστηκε σε στοιχεία που απέκτησε ο εργοδότης του παραβιάζοντας τα προσωπικά του δεδομένα αποκτώντας πρόσβαση προσωπική αλληλογραφία.

Ο Barbulescu, ο οποίος εργαζόταν εκείνη την εποχή ως μηχανικός και ήταν υπεύθυνος πωλήσεων από το 2004 έως το 2007, άνοιξε λογαριασμό στο Yahoo Messenger για να απαντά στις απορίες των πελατών, κατόπιν αιτήματος του εργοδότη του. Τον Ιούλιο 2007, ενημερώθηκε ότι η εταιρεία παρακολουθούσε τις συνομιλίες του στο chat επί σειρά ημερών και τον κατηγόρησε ότι είχε παραβιάσει τους κανονισμούς της, αφού χρησιμοποιούσε το chat για προσωπική του χρήση. Στο έγγραφο που συνέταξε ο εργοδότης του περιλαμβάνονταν, μάλιστα, και μερικές από τις γραπτές συνομιλίες που είχε με τη μνηστή του.

«Η παρακολούθηση εκ μέρους του εργοδότη ήταν περιορισμένης εμβέλειας και στοχευμένη» και, επιπλέον, ο εργαζόμενος δεν «δικαιολόγησε με πειστικό τρόπο γιατί χρησιμοποίησε τον λογαριασμό του στο messenger της Yahoo για προσωπική χρήση», αναφέρει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει κάτι που να δεν υποδηλώνει ότι οι τοπικές αρχές ενέργησαν αδικαιολόγητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider