Ασφυκτικές πιέσεις στη Merkel για στροφή στο προσφυγικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασφυκτικές πιέσεις στη Merkel για στροφή στο προσφυγικό

Σε αναδίπλωση ως προς την πολιτική υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία αναγκάζεται να προχωρήσει η Angela Merkel, μετά τη γενική κατακραυγή που προκάλεσαν τα κρούσματα σεξουαλικών επιθέσεων κατά γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία. Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε ότι η αδυναμία των αρχών να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την Ευρώπη.

Η Merkel βρίσκεται αντιμέτωπη με την «πιο σύνθετη» πρόκληση των 10 ετών της στην εξουσία, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας, καθώς αποδεικνύεται ότι οι αρχές της χώρας δεν έχουν κατορθώσει να διαχειριστούν το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα της χώρας τον περασμένο χρόνο.

«Μετά από όσα συνέβησαν στην Κολωνία, όπου κυρίως νέες γυναίκες έζησαν τρομαχτικές εμπειρίες, μας απασχολεί έντονα ως μέλος της κυβέρνησης τι πρέπει να αλλάξει», δήλωσε τη Δευτέρα η Merkel. «Θα καταλήξουμε πολύ σύντομα σε συμπεράσματα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της INSA που ανακοίνωσε την Τρίτη η εφημερίδα Bild, η δημοτικότητα της Merkel και της παράταξής της, καθώς και των Σοσιαλδημοκρατών, συρρικνώθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 35% και 21,5% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, το κόμμα «Εναλλακτικοί για τη Γερμανία», ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες στο 11,5%, στον απόηχο της ρητορικής του για κλείσιμο των συνόρων.

Εντός της εβδομάδας, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Merkel και οι Σοσιαλδημοκράτες που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό θα προσπαθήσουν συμφωνήσουν τις αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τους πρόσφυγες που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, όπως εξήγγειλε την Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CDU, Michael Grosse-Broemer.

Λίγες ώρες πριν, η Merkel είχε τονίσει την αναγκαιότητα εύρεσης λύσεων μετά τις σφοδρές πολιτικές επιπτώσεις από τις επιθέσεις στην Κολωνία, οι οποίες εγείρουν σοβαρή καχυποψία στη χώρα έναντι της πολιτικής ανοιχτών συνόρων μεταξύ των κρατών της Ευρώπης που υποστηρίζει η καγκελάριος. «Μας περιμένει μια εβδομάδα στο κοινοβούλιο όπου τα χάσματα πρέπει σαφώς να γεφυρωθούν», δήλωσε ο Grosse-Broemer.

«Είμαστε ευάλωτοι επειδή δεν έχουμε αποκτήσει ακόμη τον έλεγχο της διαχείρισης των προσφυγικών ροών», υπογράμμισε η Merkel στη διάρκεια της ομιλίας της στην πόλη Μάιντς της δυτικής Γερμανίας. Εξέφρασε, επίσης, την οργή της που η πρόοδος στη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ προχωρά «τόσο αργά» και δεσμεύτηκε να υπερασπιστεί την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των μελών της Σένγκεν, καθώς κάτι τέτοιο ευνοεί και τη γερμανική οικονομία.

Εντός της ημέρας, η Merkel προγραμματίζει να συναντηθεί με βουλευτές της προκειμένου να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο, καθώς οι καταγγελίες για επιθέσεις από ένα πλήθος τουλάχιστον 1000 ανδρών στο σιδηροδρομικό της Κολωνίας έχουν υπερβεί τις 500. Το 45% των καταγγελιών αυτών αφορούν σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις κατά γυναικών, ενώ το 32% των υπόπτων που ταυτοποιήθηκαν από τις αρχές αφορούν σε αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής διωκτικής υπηρεσίας της Γερμανίας, Holger Muench, οι αρχές διερευνούν κατά πόσο τα γεγονότα της Κολωνίας ήταν αποτέλεσμα οργανωμένης δράσης. Ανάλογες επιθέσεις παρατηρήθηκαν την παραμονή της πρωτοχρονιάς και στη Σουηδία, την Αυστρία και την Ελβετία. Όπως διευκρίνισε, τέτοιου είδους γεγονότα συνήθως οργανώνονται με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αποτέλεσμα της μεταστροφής του κλίματος δραματικά προς την ξενοφοβία, η καγκελάριος δεσμεύτηκε την Τρίτη να «μειώσει αισθητά» τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που θα γίνουν δεκτοί φέτος, υπογραμμίζοντας ότι «δεν τίθεται θέμα ότι πρέπει να φροντίσουμε γι’ αυτό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider