300 εκατ. σήκωσε η Essential, η νέα εταιρεία του «πατέρα» του Android

Viber Whatsapp Μοιράσου το
300 εκατ. σήκωσε η Essential, η νέα εταιρεία του «πατέρα» του Android

Χρηματοδότηση 300 εκατ. δολαρίων κατάφερε να εξασφαλίσει η Essential, η νεοσύστατη εταιρεία του δημιουργού του Android της Google με στόχο να εισχωρήσει στον άκρως ανταγωνιστικό χώρο των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, όπως τα κινητά τηλέφωνα και άλλες έξυπνες συσκευές.

Ο γύρος χρηματοδότησης αποτίμησε την εταιρεία από 900 εκατ. εως 1 δισ., σύμφωνα με την ανάλυση της Equidate.

Η Essential κατέθεσε την αίτηση χρηματοδότησης στα τέλη Μαΐου και μόλις πριν λίγες ημέρες ο ιδρυτής της Andy Rubin αποκάλυψε τα δύο πρώτα προϊόντα που θα παρουσιάσει : ένα high end smartphone κι ένα αντίστοιχο οικιακό βοηθό όπως το Echo της Amazon Echo. Παρά την επιτυχή ολοκλήρωση της χρηματοδότησης οι επενδυτές δεν αποκαλύφθηκαν κι εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Η Essential προέκυψε από την θερμοκοιτίδα τεχνολογίας του Rubin, Playground Global την οποία δημιούργησε αφού άφησε την μητρική της Google Alphabet Inc. το 2014. Όσο για τον Rubin θεωρείται ο πρωτοπόρος της κινητής τεχνολογίας, αφού έτρεχε το πρότζεκτ του Android στον κολοσσό της διαδικτυακής αναζήτησης για περίπου μια δεκαετία. Ο νέος γύρος χρηματοδότησης δημιούργησε μια ξεχωριστή κατηγορία μετοχών με περισσότερα δικαιώματα ψήφου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Playground Global έχει σημαντικό έλεγχο της Essential σύμφωνα με την ανάλυση του Equidate.

Με τη νέα αυτή startup ο Rubin επέστρεψε σε μια βιομηχανία η οποία το τελευταίο διάστημα κυριαρχείται από τους ασιάτες κατασκευαστές καθώς και την ίδια την Google, οι οποίοι προσπαθούν να συναγωνιστούν στο σύνολό τους το iPhone της Apple. Πολλοί από τους κατασκευαστές, όπως η κινεζική Xiaomi Corp., παρουσίασαν ταχυτατη άνοδο και στη συνέχεια πτώση εξαιτίας των μικρών περιθωρίων κέρδους μετά την συνεχή πάλη με την Google για τον έλεγχο του λογισμικού.

Πριν από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, η Essential είχε σηκώσει 30 εκατ. δολάρια από την Playground Global και την Redpoint Venture. Στους επενδυτές της σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία περιλαμβάνονται εταιρείες συμμετοχών όπως οι Capital, Tencent Holdings Ltd και Foxconn Technology.

Μάλιστα το ιδρυτής της, Rubin διαπραγματεύτηκε και με την Softbank Group για μια συμφωνία που θα έδινε στην Εssential περίπου 100 δισ. δολάρια αλλά η συμφωνία ναυάγησε όταν η Apple αποφάσισε να συμμετέχει στο fund. Τις συνομιλίες άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Rubin στο συνέδριο τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε αφού ένας επενδυτής αποτελούσε έναν από τους βασικούς αντιπάλους της εταιρείας. Ωστόσο ο ίδιος δεν ανέφερε το όνομα της Apple. «Πήγα σε άλλους επενδυτές», συμπλήρωσε ο Rubin. «Είμαι τυχερός που έχω υποστήριξη από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν στα τρελά μεγάλα και τολμηρά εγχειρήματα».

Πέρα από το τηλέφωνο Essential το οποίο κοστίζει 699 δολάρια, η εταιρεία του Rubin παρουσίασε και έναν διασυνδεδεμένο οικιακό βοηθό με οθόνη, πανομοιότυπο με την συσκευή Echo της Amazon.com. Παρότι βέβαια το κινητό που παρουσίασε χρησιμοποιεί το λειτουργικό Android στην περίπτωση του οικιακού βοηθού η Essential ανέπτυξε ένα νέο λειτουργικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider