Που «πόνταραν» τα πρώτα χρήματά τους για το 2016 τα hedge funds

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Που «πόνταραν» τα πρώτα χρήματά τους για το 2016 τα hedge funds

Στον «μαύρο χρυσό» στράφηκαν τα πρώτα στοιχήματα των μεγαλύτερων «παικτών» της βιομηχανίας των hedge funds για το 2016, όχι όμως με τον… παραδοσιακό bullish (αισιόδοξο) τρόπο που θα άρμοζε για την αρχή μιας νέας χρονιάς!

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η πλειοψηφία των ισχυρότερων hedge funds του πλανήτη μείωσε στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα πέντε ετών τις τοποθετήσεις υπέρ της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.

Η απόφασή τους μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού η πτωτική πορεία την οποία είχε ξεκινήσει ήδη από το 2015 η τιμή του «μαύρου χρυσού» συνεχίζεται και κατά την έλευση του νέου έτους. Η ελεύθερη πτώση του πετρελαίου συντηρείται τα τελευταία 24ωρα από τις ανησυχίες που απορρέουν από την όξυνση της έντασης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, ενώ επιταχύνθηκε από την αναζωπύρωση των φόβων για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ήτοι της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

«Η εκκίνηση του 2016 ήταν μια από τις χειρότερες για μια σειρά από assets», σχολιάζει ο Bob Yawger, διευθυντικό στέλεχος της Mizuho Securities. Ο ίδιος προβλέπει, μάλιστα, συνέχιση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg, κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου οι long τοποθετήσεις στα συμβόλαια του αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 24%! Αύξηση 11% κατέγραψαν στον αντίποδα οι short τοποθετήσεις στο πετρέλαιο.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη δεν έχουν καταγράψει κάποια ουσιαστική μεταβολή, αλλά το κλίμα έχει σίγουρα αλλάξει», επισημαίνει η Sarah Emerson, γενική διευθύντρια της συμβουλευτικής εταιρείας, ESAI Energy, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη. «Οι φόβοι για την πορεία της κινεζικής οικονομίας οδήγησαν σε κατακόρυφη αύξηση της απαισιοδοξίας για τη διαμόρφωση της ζήτησης», προσθέτει η ίδια.

«Η ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου αναγκάζει τις πετρελαϊκές να προχωρήσουν σε δραστική περιστολή των δαπανών τους», τονίζει, από την πλευρά του, ο Mike Wittner, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος για τα εμπορεύματα της Societe Generale. «Η αγορά πετρελαίου θα ανακάμψει το 2016, αλλά όχι ακόμη. Αυτό θα πρέπει να αναμένεται προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η πορεία της παραγωγής πετρελαίου θα αποτελέσει βασικό καταλύτη για το τρέχον έτος», σημειώνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider