Ο γύρος του κόσμου σε 30 μπριζόλες (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο γύρος του κόσμου σε 30 μπριζόλες (pics)

Ένα σωστά ψημένο κομμάτι βοδινού κρέατος είναι από τα πιο απλά πράγματα που μπορεί να συναντήσει κανείς στο μενού ενός εστιατορίου – και από τα πιο απολαυστικά. Πολλά πράγματα, όμως, μπορούν να πάνε στραβά. Καμιά σάλτσα και καμιά μουστάρδα δεν μπορεί να διορθώσει το κακό κρέας. Αν παραψηθεί, θα γίνει στεγνό και σκληρό.

Μπαίνοντας σε ένα τυχαίο steakhouse ενώ ταξιδεύεις, έχεις περισσότερες πιθανότητες να απογοητευτείς παρά να ενθουσιαστείς. Γι' αυτό το Bloomberg ζήτησε προτάσεις από κορυφαίους σεφ και εστιάτορες, από τα κλασικά στέκια της Νέας Υόρκης μέχρι τα ποιοτικά κρέατα της Λατινικής Αμερικής και τα ανερχόμενα steakhouse του Λονδίνου και του Τόκιο.

ΗΠΑ, Νέα Υόρκη, Bar Masa.

«Λατρεύω τη μπριζόλα με σκόρδο και σόγια» λέει ο σεφ Ζαν-Ζορζ Φονγκερίχτεν, στα εστιατόρια του οποίου περιλαμβάνονται τα Jean-Georges και Prime του Λας Βέγκας. «Είναι βοδινό wagyu ελάχιστα ψημένο σε ξύλα, αλειμμένο με σκόρδο και σόγια, που σερβίρεται σε λεπτές φέτες μαζί με ρύζι».

ΗΠΑ, Νέα Υόρκη, Beatrice Inn.

Το συγκεκριμένο steakhouse (και πρώην μπαρ) στο West Village επιλέγει ο σεφ Κρις Κοσεντίνο από το Cockscomb του Σαν Φρανσίσκο. «Εκεί έχω φάει την καλύτερη μπριζόλα, με διαφορά. Μια τεράστια tomahawk, παλαιωμένη 137 ημέρες μέσα σε ουίσκι. Η σεφ Αντζι Μαρ έμαθε την τεχνική στη Γαλλία και την έφερε στη Νέα Υόρκη».

ΗΠΑ, Νέα Υόρκη, Keens.

«Είναι το αγαπημένο μου steakhouse» δηλώνει ο σεφ Ντανιέλ Μπουλούτ, του Daniel (και άλλων εστιατορίων) στη Νέα Υόρκη. «Είναι το παλαιότερο στη Νέα Υόρκη, από το 1885, και το πιο αυθεντικό. Κι έχουν και την πιο εντυπωσιακή συλλογή από ουίσκι». Ο Ουίλ Γκουιντάρα, συνιδιοκτήτης των Eleven Madison Park και NoMad στην πόλη, προτείνει: «Οπωσδήποτε δοκιμάστε την αρνίσια μπριζόλα (mutton chop) και το ψιλοκομμένο prime rib με πουρέ πατάτας και τηγανητό αυγό».

ΗΠΑ, Νέα Υόρκη, Peter Luger.

«Το αγαπημένο μου steakhouse στη Νέα Υόρκη είναι το Peter Luger», λέει ο σεφ Ζαν-Ζορζ Φονγκερίχτεν. «Η παλαιωμένη μπριζόλα T-bone (φωτογραφία) ψήνεται rare, κόβεται σε φέτες, αλείφεται με βούτυρο και ξαναψήνεται medium rare. Ζουμερή, με φανταστική γεύση βοδινού». Μαζί του συμφωνούν ο κριτικός γεύσης Τομ Πάρκερ Μπόουλς και ο σεφ Αλμπέρ Ρου του λονδρέζικου Le Gavroche.

ΗΠΑ, Νέα Υόρκη, Minetta Tavern.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Shake Shack Ράντι Γκαρούτι επιλέγει για μπριζόλα αυτή την μπρασερί στο Greenwich Village. Προτείνει παλαιωμένο cote de boeuf με μεδούλι, αλλά και burger. Μαζί του συμφωνεί και ο σεφ Τζον Καντιέ του Goodman στο Λονδίνο.

ΗΠΑ, Νέα Υόρκη, Palm.

«Οι σεφ με τις περίπλοκες προτάσεις τους έχουν χαλάσει την ουσία του steakhouse», λέει ο συνιδιοκτήτης του Nobu Ντρου Νιπορέντ. «Το Palm μου αρέσει για την απλότητα, τη συνέπεια και την εξαιρετική φιλοξενία του».

ΗΠΑ, Νέα Υόρκη, Sparks.

«Κάθε φορά που πρόκειται να κλείσω συμφωνία για νέο εστιατόριο πηγαίνω στο Sparks» λέει ο Ντάνι Μέιερ του ομίλου Union Square Hospitality. «Η μόνιμη παραγγελία μου: γαρίδες και καβούρια κοκτέιλ, κόντρα φιλέτο με πουρέ πατάτας και σπανάκι και παγωτό chocolate chip για επιδόρπιο».

ΗΠΑ, Ίθακα Νέας Υόρκης, John Thomas Steakhouse.

«Αν βρεθείτε ποτέ εκεί, πρέπει να φάτε εδώ», λέει ο Ράντι Γκαρούτι. Σπεσιαλιτέ του είναι η μπριζόλα porterhouse των 1.130 γραμμαρίων για δύο άτομα, στα 98 δολάρια».

ΗΠΑ, Λας Βέγκας, CUT.

Το εστιατόριο του Βόλφγκανγκ Πακ στο ξενοδοχείο The Venetian φημίζεται για το κρέας του (φωτογραφία), υποστηρίζει ο σεφ του Le Gavroche Αλμπέρ Ρου. «Δεν επέλεξα το wagyu, είμαι καθαρολόγος σε ό,τι αφορά το βοδινό. Προτιμώ ένα μεγάλο στρογγυλό στα κάρβουνα».

ΗΠΑ, Λας Βέγκας, Prime.

Το εστιατόριο του σεφ Ζαν-Ζορζ Φονγκερίχτεν στο ξενοδοχείο Bellagio φημίζεται για το χώρο και τα κρέατά του. «Ο Ζαν-Ζορζ έχει απογειώσει ακόμη και τα συνοδευτικά και τις σαλάτες», υποστηρίζει ο Ντρου Νιπορέντ του Nobu.

ΠΑ, Σαν Φρανσίσκο, Alfred's SF.

Τα παλαιωμένα κρέατα ψήνονται σε ξύλα mesquite (είδος μιμόζας) στο Alfred's από το 1928. Τωρινός ιδιοκτήτης του είναι ο σεφ Ντάνιελ Πάτερσον. «Ο Ντάνιελ επιλέγει καταπληκτικές ποικιλίες διαφορετικών βοδινών, που σερβίρει με ψητές πατάτες και σπανάκι στον ατμό – υπέροχα, κλασικά πράγματα» σχολιάζει ο σεφ Κρις Κοσεντίνο.

ΗΠΑ, Σαν Φρανσίσκο, Cockscomb.

To μενού του σεφ Κοσεντίνο περιλαμβάνει μια τεράστια μπριζόλα pin-bone με dip από μεδούλι. Ο Τρέβορ Γκάλιβερ του St. John's επαινεί τον Κοσεντίνο για τη σημασία που δίνει στην προέλευση και το κόψιμο του κρέατος.

ΗΠΑ, Σιάτλ, Canlis.

Ανάμεσα στις επιλογές του Ράντι Γκαρούτι είναι και αυτό το fine dining εστιατόριο με υπέροχη θέα στο Σιάτλ. «Δεν είναι steakhouse, αλλά είναι το καλύτερο εστιατόριο στην πόλη, με την καλύτερη μπριζόλα».

ΗΠΑ, Χιούστον, Pappas Bros.

Η αλυσίδα που άνοιξαν Έλληνες μετανάστες το 1976 διαθέτει εξαιρετικά παλαιωμένα κρεάτα και πολύ ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών, σύμφωνα με τον σεφ Ζοάν Ρόκα, συνιδιοκτήτη του ισπανικού El Celler de Can Roca, που έχει κερδίσει δύο φορές τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο.

ΗΠΑ, Μαϊάμι, Prime 112.

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στη South Beach από το 2004. Πλασάρεται ως μοντέρνο steakhouse (φωτογραφία) και ο Ράντι Γκαρούτι το συνιστά για την μπριζόλα του και τις τεράστιες μερίδες.

ΗΠΑ, Χαβάη, Spago.

Το εστιατόριο του Βόλφγκανγκ Πακ στο Μάουι επιλέγει ο σεφ Σέιν Όσμπορν του Arcane στο Χονγκ Κονγκ. «Η καλύτερη μπριζόλα που έχω φάει τα τελευταία χρόνια. Η ribeye με κόκκαλο ήταν πεντανόστιμη».

ΗΠΑ, Λος Άντζελες, Toturaku.

Ένα μυστικό εστιατόριο, χωρίς ιστοσελίδα, ούτε καν επιγραφή. «Για να βρεις τραπέζι πρέπει να γνωρίζεις τον σεφ Καζ Ογιάμα, που σερβίρει ένα μενού 8-10 πιάτων με βοδινό μαγειρεμένο με διαφορετικούς τρόπους», εξηγεί ο Βόλφκανγκ Πακ.

Περού, Λίμα, Osso.

Χασάπικο και εστιατόριο, από τα αγαπημένα του σεφ Ρόκα που το χαρακτηρίζει «cult προορισμό για κρέας».

Ουρουγουάη, Μοντεβιδέο, El Palenque.

Το καλύτερο από τα εστιατόρια στην Αγορά του Λιμανιού, όπου η μυρωδιά βοδινού που ψήνεται κυριαρχεί στον αέρα. Το El Palenque λειτουργεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια και ο Νιπορέντ το ξεχωρίζει για την ποικιλία κρεατικών που ψήνονται σε χαμηλή φωτιά.

Αργεντινή, Μπουένος Άιρες, Don Julio.

Ένα από τα καλύτερα steakhouse (φωτογραφία) στη Λατινική Αμερική. Ο Περουβιανός σεφ Γκαστόν Ακούριο, από το Astrid & Gaston στη Λίμα, το επιλέγει για το βοδινό ταϊσμένο με χορτάρι από τις πάμπας (πεδιάδες) της Αργεντινής. Ο Καταλανός Ζοάν Ρόκα το επαινεί για την εξαιρετική entraña του.

Γαλλία, Παρίσι, Bistrot Paul Bert.

Φημίζεται για την απλή μαγειρική του και ο Ντου Νιπορέντ θεωρεί must το steak-frites (μπριζόλα με τηγανητές πατάτες).

Ιταλία, Πανζάνο, Dario Cecchini.

«Εκπληκτικό μέρος. Ο σεφ διαθέτει εξαιρετική συλλογή ιταλικών κρεάτων – αγαπημένο μου το βοδινό Chianina – και τα καλύτερα κρασιά της Τοσκάνης», λέει ο Βόλφγκανγκ Πακ.

Αγγλία, Λονδίνο, Hawksmoor.

Το Hawksmoor (φωτογραφία) άνοιξε στο Λονδίνο το 2006 και ετοιμάζεται να ανοίξει και στη Νέα Υόρκη. Ο Ράντι Γκαρούτι προτείνει μπριζόλα porterhouse με πατάτες τηγανητές και σαλάτα Ceasar's. Ο σεφ Μισέλ Ρου προτιμά την tomahawk για δύο ή τρία άτομα.

Ισπανία, Τολόσα, Casa Julian.

Αυτό το εστιατόριο σε ένα ορεινό χωριό της Χώρας των Βάσκων διαθέτει μόνο ένα κυρίως πιάτο: txuleta (μπριζόλα στα βασκικά) στα κάρβουνα με μπόλικο χοντρό θαλασσινό αλάτι.

Ισπανία, Ονταρίμπια, Laia.

H σεφ Έλενα Αρζάκ του Arzak στο Σαν Σεμπαστιάν αποθεώνει αυτό το εστιατόριο στην Ονταρίμπια, δίπλα στα σύνορα με τη Γαλλία, για τα εξαιρετικά παλαιωμένα κρέατα και την εντυπωσιακή βιτρίνα με προβολείς όπου τα επιδεικνύει.

Ισπανία, Ιρούν, Trinkete Borda.

Βασικό εστιατόριο κοντά στη θάλασσα και τα γαλλικά σύνορα. «Έχουν δικές τους αγελάδες, 100% ιαπωνικής ράτσας Wagyu», λέει η Αρζάκ. «Εξαιρετικά ψημένες μπριζόλες, βουτυρώδεις στη γεύση και την υφή».

Ισπανία, Βαρκελώνη, Lomo Alto.

«Ειδικεύεται σε ώριμο βοδινό από ράτσες της Ιβηρικής», λέει ο Ζοάν Ρόκα για το εστιατόριο του σεφ Κάρλες Τεχεδόρ, και επαινεί την casual και κομψή ατμόσφαιρα.

Ισπανία, Jiménez de Jamuz, Bodega El Capricho.

«Σε ένα ντοκιμαντέρ για τις καλύτερες μπριζόλες στον κόσμο αυτό το εστιατόριο (φωτογραφία) πήρε την πρώτη θέση», λέει ο σεφ Ρίτσαρντ Τέρνερ του λονδρέζικου Hawksmoor. «Ο ιδιοκτήτης του Χοσέ Γκορντόν είναι κτηνοτρόφος, χασάπης και σεφ. Όλα γίνονται επιτόπου».

Σιγκαπούρη, Burnt Ends.

Αυστραλέζικο μπάρμπεκιου του σεφ και ιδιοκτήτη Ντέιβ Πιντ. Ειδικεύεται στα καπνιστά κρέατα, καθώς και οτιδήποτε καπνιστό, από πράσο μέχρι ανανά.

Ιαπωνία, Τόκιο, Shima.

Ο δημιουργός του cronut, Ντομινίκ Ανσέλ θεωρεί ότι το πιο νόστιμο πράγμα που έφαγε στο Τόκιο είναι «το σάντουιτς με μπριζόλα από το Shima. Ο σεφ σερβίρει το καλύτερα κομμένο βοδινό wagyu από το Κιότο και, αν περισσέψει στο πιάτο σου, σου το βάζει σε σάντουιτς για το σπίτι».

Ο γύρος του κόσμου σε 30 μπριζόλες (pics)
Ο γύρος του κόσμου σε 30 μπριζόλες (pics)
Ο γύρος του κόσμου σε 30 μπριζόλες (pics)
Ο γύρος του κόσμου σε 30 μπριζόλες (pics)
Ο γύρος του κόσμου σε 30 μπριζόλες (pics)
Ο γύρος του κόσμου σε 30 μπριζόλες (pics)
Ο γύρος του κόσμου σε 30 μπριζόλες (pics)
Ο γύρος του κόσμου σε 30 μπριζόλες (pics)
Ο γύρος του κόσμου σε 30 μπριζόλες (pics)
Ο γύρος του κόσμου σε 30 μπριζόλες (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider