Σωτήρια η τελευταία πενταετία για την Sony

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σωτήρια η τελευταία πενταετία για την Sony

Συνάντηση με αναλυτές κι επενδυτές θα έχουν τα στελέχη της Sony Corp. την Τρίτη για να μιλήσουν για το μέλλον της εταιρείας. Τα νέα μάλλον θα είναι καλά αν αναλογιστεί κανείς την πορεία της εταιρείας τα τελευταία πέντε χρόνια κατά τα οποία ο διευθύνων σύμβουλος Καζούο Χιράι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά τον Απρίλιο 2012 κατάφερε να διπλασιάσει και πλέον τις μετοχές της εταιρείας.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Χιράι είναι αναμφισβήτητα η επιστροφή στην κερδοφορία στον κλάδο των ηλεκτρονικών. Ο 56χρονος κατάφερε να μειώσει το κόστος σε όλες τις συσκευές, από τις τηλεοράσεις έως τα smartphones, αλλά και αποχωρήσει από τις μη κερδοφόρες επιχειρήσεις. Παράλληλα μείωσε στο μισό το κονδύλι για έρευνα και ανάπτυξη με αποτέλεσμα να υπάρξει λιγότερα μεν αλλά πολύ καλύτερα προϊόντα σύμφωνα με τον Ντάμιεν Θονγκ αναλυτή της Macquarie Capital.





Εν τω μεταξύ, η πώληση της επιχείρησης laptop Vaio και η αναδιάρθρωσή που επιχειρήθηκε σε άλλα τμήματα κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων της Sony κατά 37.400 σε 125.300, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.





Ακόμα ένας παράγοντας που έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη ήταν και η κυριαρχία του PlayStation 4. Μετά την πρωτιά της Nintendo Co. στον προηγούμενο μοντέλο κονσολών για παιχνίδια, ο Hirai επέβλεψε την κυκλοφορία της κονσόλας PS4, η οποία κατάφερε να κυριαρχήσει έναντι των ανταγωνιστών και να γίνει η βάση για την κερδοφόρα υπηρεσία συνδρομών Online τυχερών παιχνιδιών.

Παρόλα αυτά δεν είναι όλα ρόδινα. Η πειρατεία της Βόρειας Κορέας στο στούντιο της Sony στα τέλη του 2014 σημάδεψε την εταιρεία κατά τη διάρκεια της θητείας του Hirai. Το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει να επιδείξει καμία επιτυχία με αποτέλεσμα να χάσει περί το 1 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο και να διοριστεί νέος επικεφαλής στο στούντιο, ονόματι Άντονι Βινσικέρα, την περασμένη εβδομάδα.





Σύμφωνα με τον Θόνγκ της Macquarie, τρία είναι τα στοιχεία που πρέπει να αναζητήσει η Sony: αν μπορεί να ενισχύσει τις online συνδρομές εκτός παιχνιδιών μέσω ταινιών και μουσικής, ποιες εταιρικές σχέσεις επιδιώκει να αναπτύξει στις νέες της ταινίες και πώς θα προχωρήσει στον τομέα του Internet of Things.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider