Οι αμερικανικές πόλεις ξεμένουν από χώρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αμερικανικές πόλεις ξεμένουν από χώρο

Η έλλειψη σπιτιών προς πώληση στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην αγορά. Το πρόβλημα μεγεθύνεται από το γεγονός ότι οι κατασκευαστές δεν βρίσκουν οικόπεδα για να χτίσουν, τουλάχιστον στα μέρη που ο κόσμος θέλει να ζήσει.

Οι αμερικανικές πόλεις που ανθούσαν πριν από τη Μεγάλη Ύφεση έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσονται πάλι. Πολλές πόλεις έχουν ξεμείνει από χώρους στους οποίους μπορούν να χτιστούν νέες οικοδομές. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τους κατασκευαστές στο να επικεντρώνονται σε κεντρικές γειτονιές όπου μπορούν να χτιστούν κτήρια υψηλής πυκνότητας με τις ελάχιστες νέες μονάδες που χτίζονται να βγαίνουν προς πώληση σε πολύ υψηλές τιμές.

Κάποια στιγμή, αναφέρει ο Ίσι Ρομέμ, επικεφαλής οικονομολόγος της BuildZoom, τα κενά οικόπεδα στις αστικές γειτονιές θα εκλείψουν. «Αν έχεις μερίδες τριών ημερών, θα είσαι εντάξει την πρώτη, την δεύτερη και την τρίτη ημέρα. Την τέταρτη ημέρα έχει πρόβλημα», σημειώνει ο ίδιος.

Ιστορικά, οι πόλεις επεκτείνονται προς τα έξω, καθώς οι κατασκευαστές έφτιαχναν οδούς στην περιφέρεια των πόλεων και μετά γέμιζαν την γη ενδιάμεσα τους με διάφορα κτίσματα. Όταν αυτές οι πόλεις ξέμεναν από γη οι κατασκευαστές απλά συνέχισαν να επεκτείνουν τα σύνορα τους. Σε κάποιες πόλεις όπως το Ώστιν και το Νάσβιλ σημειώθηκε μεγάλη ανάπτυξη στο κέντρο τους, ωστόσο η τάση που επικρατεί στο Ντάλας εμφανίζεται πιο συχνά: Σε μια ακτίνα 50 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης οι πωλήσεις σπιτιών μειώνονταν συνεχώς από το 2000 έως το 2015. Εκτός, όμως, αυτής της ακτίνας οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50%. Η ίδια τάση εμφανίζονται σε πολλές πόλεις όπως το Φοίνιξ, η Ατλάντα και το Σαν Αντόνιο.

Ωστόσο στις μεγαλύτερες πόλεις της Αμερικής όπως η Νέα Υόρκη, η δυναμική που εμφανίζεται είναι διαφορετική. Η κατασκευαστική δραστηριότητα επικεντρώνεται στο κέντρο της πόλης όπου επιτρέπεται η ανέγερση πιο ψηλών και πιο «πυκνών» κτηρίων. Αυτές οι πόλεις έχουν σταματήσει να επεκτείνονται εδώ και δεκαετίας αφήνοντας του κατασκευαστές να αναζητούν οικοδομήσιμα οικόπεδα εντός των ήδη υπαρχόντων ορίων. Καθώς αυτά τα οικόπεδα γίνονται ολοένα και λιγότερα, οι τιμές τους ανεβαίνουν μειώνοντας τις επιλογές των κατασκευαστών που θέλουν να βγάλουν κάποιο κέρδος.

Οι κατασκευαστές επικεντρώνονται στην ανάπτυξη πολυτελών διαμερισμάτων που έχουν καλύτερα περιθώρια κέρδους, αναφέρει ο Ρομέμ. Οι πιο πλούσιοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να αγοράσουν αυτά τα διαμερίσματα και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Τελευταία υπάρχουν κάποια σημάδια υπερπροσφοράς νέων πολυτελών διαμερισμάτων στις μεγάλες πόλεις που οδήγησε τους ιδιοκτήτες στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο να ρίξουν τις τιμές ειδικά στις πιο ακριβές περιοχές. Ωστόσο η γενικότερη τάση προς τα υψηλότερα ενοίκια εξακολουθεί να ισχύει.

Το τι θα γίνει μετά εξαρτάται από τι θα αποφασίσουν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι σχετικά με τους κανόνες οικοδόμησης στις πόλεις και ειδικά στις γειτονιές που έχουν μικρά διαμερίσματα. Βάσει των κανονισμών που βρίσκονται σε ισχύ είναι σχετικά απίθανό τα νέα σπίτια που θα χτιστούν να πωληθούν σε οικονομικές τιμές. Έτσι δημιουργείται ένα παιχνίδι όπως οι «μουσικές καρέκλες» που ευνοεί τους πλούσιους.

«Όσο αυτές οι πόλεις συνεχίσουν να επεκτείνονται οικονομικά θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους πιο πλούσιους να αντικαθιστούν τους πιο φτωχούς», δήλωσε ο Ρομέμ. «Θα διαβάσετε ιστορίες σχετικά με δασκάλους που δεν θα μπορούν να βρουν μέρος να μείνουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider