Το Mega-Mall των 3,1 δισ. ευρώ που διχάζει τη Γαλλία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Mega-Mall των 3,1 δισ. ευρώ που διχάζει τη Γαλλία

Η ανέγερση μεγάλων πρότζεκτ στη Γαλλία είναι πάντα δύσκολη υπόθεση. Η Disneyland άνοιξε 16 χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ το νέο αεροδρόμιο έξω από τη Ναντ θα κατασκευαστεί τελικά ύστερα από διαφωνίες 50 ετών.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει το EuropaCity, ένα Mega-Mall αξίας 3,1 δισ. ευρώ που θέλουν να κατασκευάσουν έξω από το Παρίσι ο όμιλιος Dalian Wanda του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Γουανγκ Τζιανλίν και ο γαλλικός κολοσσός των σουπερμάρκετ Auchan Holding. Στα σχέδιά του το σύμπλεγμα θα περιλαμβάνει τσίρκο, λούνα παρκ, συνεδριακό κέντρο και κλειστή πίστα σκι. Όμως εδώ και πάνω από δέκα χρόνια βρίσκει απέναντί του δημοτικές αρχές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, γεωργούς, άλλα mall και μικρότερες επιχειρήσεις. Και το ερώτημα είναι αν η πρόσφατη εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, ενός Προέδρου ιδιαίτερα φιλικού προς τις επιχειρήσεις, θα μπορέσει να «ξεκολλήσει» την κατασκευή του.

Από την πλευρά τους, η Auchan και η Dalian Wanda ισχυρίζονται ότι το EuropaCity των 500 καταστημάτων και των ξενοδοχείων με συνολικά 2.700 δωμάτια θα δημιουργήσει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας και θα προσελκύει τουλάχιστον 30 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. Σχεδόν όσους και ολόκληρο το Παρίσι, και διπλάσιους από ό,τι η Disneyland.

Ωστόσο οι γειτονικοί δήμοι ισχυρίζονται ότι το EuropaCity θα σβήσει από το χάρτη δύο mall που απέχουν 10 λεπτά με το αυτοκίνητο και δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει όλες αυτές τις θέσεις εργασίας που υπόσχονται οι κατασκευαστές του. Και θεωρούν ότι η περιοχή θα επιβαρυνθεί πολύ από τα αυτοκίνητα, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης να κατασκευάσει σταθμό μετρό.

Τοπικές επιχειρήσεις κατέθεσαν μήνυση κατά του πρότζεκτ τον περασμένο Μάρτιο, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στο χώρο, ισχυριζόμενες ότι η ανέγερση του EuropaCity θα προκαλέσει ζημιά σε ιδιαίτερα παραγωγικές αγροτικές εκτάσεις.

Συνολικά οκτώ δήμαρχοι έχουν εναντιωθεί στο σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στις τοπικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που αυτές δείχνουν να κερδίζουν ξανά την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. «Πρόκειται για ένα super-mall που έρχεται να κάνει ζημιά τη στιγμή που ο κόσμος αρχίζει να επιστρέφει στα μικρά μαγαζιά και να τα προτιμά από τα τεράστια πολυκαταστήματα», ισχυρίζεται ο Ζαν-Κριστόφ Λαγκάνρτ, δήμαρχος της γειτονικής πόλης Ντρανσί.

Τα πρώτα σχέδια για το EuropaCity έγιναν το 2006. Επτά χρόνια αργότερα, η Auchan ανακοίνωσε ότι θα ήταν έτοιμο το 2020 έχοντας κοστίσει 2 δισ. ευρώ. Τώρα ο στόχος έχει μετατεθεί για το 2024, με τις εργασίες να αρχίζουν το 2019 και να κοστίζουν 50% παραπάνω. Από τα 3,1 δισ. ευρώ, τα 2,5 θα καλυφθούν από την Auchan, η οποία λειτουργεί 3.800 καταστήματα σε 16 χώρες.

H εκλογή του Μακρόν, που ως υπουργός Οικονομίας πριν από δύο χρόνια είχε προωθήσει νόμο για λειτουργία περισσότερων καταστημάτων τις Κυριακές, φαίνεται πως θα βοηθήσει το πρότζεκτ. Ένα από τα υποψήφια μέλη του κόμματός του για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου είναι ο κοινωνιολόγος Ζαν Βιαρντ, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του EuropaCity. «Οι κατασκευαστές είχαν μέχρι τώρα την υποστήριξη του Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Ολάντ, του οποίου ο Μακρόν είναι πολιτικό τέκνο. Νομίζω ότι θα υπάρξει συνέχιση της στήριξης», δηλώνει ο Πιερ Μπλαζί, δήμαρχος της Γκονές, στην επικράτεια της οποίας πρόκειται να ανεγερθεί το Mega-Mall. Αντίθετα με τους γειτονικούς δήμους, η Γκονές θέλει το EuropaCity στην πόρτα της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider