Ανάκαμψη ή νέο πρόγραμμα τα σενάρια της επόμενης μέρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάκαμψη ή νέο πρόγραμμα τα σενάρια της επόμενης μέρας

Οι τελευταίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας θα είναι καθοριστικές για να κερδίσει η κυβέρνηση την πολυπόθητη ελάφρυνση χρέους, η οποία θα ενεργοποιήσει τις για χρόνια παγωμένες επενδύσεις και κατ' επέκταση να βάλει ένα τέλος στις οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Βέβαια αυτό είναι το ένα από τα δύο πιθανά σενάρια. Σύμφωνα με το άλλο, τα νέα οικονομικά μέτρα λιτότητας που αποφάσισε να πάρει η χώρα θα συντρίψουν την οικονομία και θα στείλουν την κυβέρνηση με χειροπέδες σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης... Όπως και να έχει θα μάθουμε σύντομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα η οικονομία της Ελλάδας επέστρεψε στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους. Λίγο αργότερα, την Πέμπτη, η Βουλή ενέκρινε τα τελευταία μέτρα λιτότητας που ζητούσαν οι δανειστές για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Ο κίνδυνος όμως που παραμένει είναι μήπως οι προσπάθειες για επίτευξη των φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων πνίξουν τόσο πολύ την οικονομία που χαθεί ο απώτερος στόχος της ανάκαμψης με περικοπές συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις να σφίγγουν ακόμα περισσότερο την θηλιά του χρέους.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, επικεφαλής του Ιδρύματος Οικονομικής και Βιομηχανικής Έρευνας στην Αθήνα. «Είναι περίπου στο ίδιο σημείο με πριν από τρία χρόνια και παρόλο που οι δυνάμεις που δημιούργησαν την αρνητική δυναμική από την αρχή της κρίσης μοιάζουν αποδυναμωμένες, δεν υπάρχει εγγύηση ότι μπαίνουμε στη φάση της βιώσιμης ανάπτυξης».

Εάν η Ελλάδα πετύχει μια σημαντική δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας και να επιτρέψουν οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που εγχώρια και διεθνή βλέμματα είναι στραμμένα στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Οι ελληνικές αγορές επιδόθηκαν σε ανοδικό ράλι αυτό τον μήνα μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές. Η αβεβαιότητα άλλωστε που προκλήθηκε από την καθυστέρηση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης είναι κατά πολλούς υπαίτια για την επιστροφή της χώρας στην ύφεση και στην μείωση των προβλέψεων για ανάπτυξη από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης σε 1,8% από 2,7% για το 2017.

Στο πλαίσιο του αισιόδοξου σεναρίου, μια συμφωνία για το χρέος που ικανοποιεί το ΔΝΤ διευκολύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει το χαρτοφυλάκιο της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αυτό θα αυξήσει την ροή ξένων επενδύσεων οι οποίες κυνηγούν τις αποδόσεις σε μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ είναι σχεδόν 10% κάτω σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

«Η συμφωνία με τους πιστωτές συνεπάγεται ορισμένα μέτρα ύφεσης, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank Ergasias, του τρίτου μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας. «Ο αρνητικός αυτός αντίκτυπος θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς με την βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους».

Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τα δημοσιονομικά της πλεονάσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι ανέμενε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλούμ, ο οποίος ηγείται της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, πρότεινε την Πέμπτη το πλεόνασμα του προϋπολογισμού να ανέρχεται στο 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια αρχής γενομένης από το 2018, κάτι που ΔΝΤ ισχυρίζεται πως θα κοστίσει ακριβά στην ελληνική οικονομία, αν εντέλει μπορεί να επιτευχθεί.

Το νέο πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε την Πέμπτη, περιλάμβανε αντίμετρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ για τα έτη 2019 και 2020 με στόχο να αντισταθμιστούν οι περικοπές των συντάξεων αλλά και οι αυξήσεις των φόρων που ζητούν οι δανειστές. Η παγίδα όμως είναι ότι τα αντίμετρα αυτά, θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης οι συγκεκριμένοι στόχοι θα επιτευχθούν, όπως φαίνεται κι από τα περσινά αποτελέσματα όπου το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 4,2% σε αντίθεση με τον στόχο του 0,5% που προέβλεπε το απαισιόδοξο, όπως το χαρακτηρίζει, ΔΝΤ.

Παρόλα αυτά ο Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς δεν είναι πεπεισμένος. «Δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο. Καμία χώρα που δεν εξάγει πετρέλαιο δεν έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% συστηματικά για μια περίοδο συναπτών ετών» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Κάτι τέτοιο θεωρώ πως δεν μπορεί να επιτευχθεί κι αν γίνει θα γίνει με κόστος μια παρατεταμένη ύφεση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider