«Κόβει» το ποτό στους Βρετανούς η κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόβει» το ποτό στους Βρετανούς η κυβέρνηση

Μόλις ένα ποτό την ημέρα είναι πλέον το επιτρεπτό όριο για τον ανθρώπινο οργανισμό, είτε πρόκειται για άντρα, είτε για γυναίκα. Αυτή είναι η νέα οδηγία που εξέδωσε η βρετανική κυβέρνηση, βασιζόμενη στα αποτελέσματα των τελευταίων ιατρικών ερευνών που έχουν δει το φως της δημοσιότητα.

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η βρετανική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες, άντρες και γυναίκες, πως δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 6-7 ποτήρια μπύρα ή κρασί την εβδομάδα, διαμηνύοντας πως όσο περισσότερη γίνεται η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Να σημειωθεί πως η προηγούμενη οδηγία για την κατανάλωση αλκοόλ στη Μ. Βρετανία είχε εκδοθεί το 1995. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση, μέχρι πρότινος δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ακριβής διασύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Όσο τα επιστημονικά ευρήματα πληθαίνουν, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο αγώνας που δίνουν οι βρετανικές αρχές για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

«Η κατανάλωση αλκοόλ πάντα ενέχει κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο κάθε προσπάθεια περιορισμού της, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», δηλώνει ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Μ. Βρετανίας, Sally Davies. «Η τελευταία οδηγία που εκδόθηκε στοχεύει στην πληρέστερη – και επιστημονικά τεκμηριωμένη – ενημέρωση για τους πολίτες, ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις ορθές αποφάσεις για την υγεία τους», εξηγεί ο ίδιος.

Ωφέλιμο μόνο για τις γυναίκες

Βάσει των ίδιων επιστημονικών ερευνών, η κατανάλωση αλκοόλ έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιά. Αυτό όμως αφορά μόνο στις γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών και σε περιορισμένη ποσότητα.
Η βρετανική κυβέρνηση, στην οδηγία που εξέδωσε, ενθαρρύνει τους πολίτες να μην καταναλώνουν όλη την εβδομαδιαία επιτρεπτή ποσότητα αλκοόλ, σε μια ή δύο ημέρες την εβδομάδα, καθώς και πάλι αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία. Όπως εύλογα επισημαίνεται στη βρετανική οδηγία, απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά η κατανάλωση αλκοόλ για τις εγκύους.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η κατανάλωση αλκοόλ», προειδοποιεί ο Mark Petticrew, καθηγητής δημόσιας υγείας στο London School of Hygiene. «Ανακαλύψαμε πως ποσοστό της τάξης του 4-6% των ανθρώπων που νόσησαν από καρκίνο το 2013 στη Μεγάλη Βρετανία προήλθε από την κατανάλωση αλκοόλ», επισημαίνει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider