Καταναλώνουμε περισσότερο φοινικέλαιο από ποτέ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταναλώνουμε περισσότερο φοινικέλαιο από ποτέ

Επιλέξτε οποιαδήποτε συσκευασία σε ένα σουπερμάρκετ. Κατά 50% θα έχει φοινικέλαιο στα συστατικά του προϊόντος. Το πιο πολυχρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι βρίσκεται παντού, από τη ζύμη της πίτσας μέχρι το παγωτό και τα σαμπουάν. Η παγκόσμια κατά κεφαλή κατανάλωση υπερδιπλασιάστηκε από το 2000 μέχρι το 2015 φτάνοντας τα 7,7 κιλά. Το 85% της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τη Μαλαισία και την Ινδονησία.

Το φοινικέλαιο είναι τόσο δημοφιλές κυρίως λόγω της υψηλής ανθεκτικότητάς του στην οξείδωση, που παρατείνει τη ζωή του στα ράφια και το καθιστά βολικό για τηγάνισμα, καθώς και για θερμά κλίματα. Χρησιμοποιείται επίσης σε σαπούνια και απορρυπαντικά, αλλά και ως πρώτη ύλη στην παραγωγή βιοκαυσίμων. Ενώ τα λιπαρά οξέα του χρησιμοποιούνται στην παραγωγή καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι φυτείες επεκτείνονται

Οι Βρετανοί ήταν που έφεραν τους φοίνικες στη Μαλαισία από την Αφρική στη δεκαετία του 1870 ως διακοσμητικό φυτό. Η εμπορική εκμετάλλευσή τους στη χώρα άρχισε το 1917 με τη δημιουργία των πρώτων φυτειών. Η επέκτασή τους υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση ως μέτρο αντιμετώπισης της φτώχειας και από το 1961 άρχισαν να αντικαθιστούν εκείνες με τα καουτσοκούδεντρα. Το φοινικέλαιο έγινε το βασικό προϊόν της Μαλαισίας το 1989. Η παραγωγή έχει υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 1990, σημειώνοντας ρεκόρ με 19,96 τόνους το 2015, πριν τη ρίξει η περσινή ξηρασία. Αλλά και στην Ινδονησία και σε άλλες χώρες η παραγωγή αυξάνεται, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση του προϊόντος στον τομέα των βιοκαυσίμων.

Η επέκταση των φυτειών στη Μαλαισία και την Ινδονησία, ωστόσο, καταγράφεται ως αιτία σημαντικής και συχνά μη αναστρέψιμης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει στην αποψίλωση τροπικών δασών, ώστε να δημιουργηθούν οι εκτάσεις για μονοκαλλιέργειες φοίνικα. Αποτέλεσμα είναι η καταστροφή οικοσυστημάτων με τρομακτικούς ρυθμούς και είδη όπως ο ουραγκουτάγκος και η τίγρη της Σουμάτρας απειλούνται με εξαφάνιση.

Παράλληλα, τεράστιες εκτάσεις γης αποξηραίνονται ή καίγονται προκειμένου να επεκταθούν οι φυτείες φοίνικα (επάνω, φωτογραφία φυτείας στη Μαλαισία). Έτσι, μεγάλες ποσότητες άνθρακα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου. Στην επέκταση των φυτειών αποδίδεται το νέφος που το 2015 κάλυψε μεγάλες περιοχές της Ασίας, δυσχεραίνοντας τις εναέριες συγκοινωνίες, προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων στις οικονομίες της περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία της μαλαισιανής κυβέρνησης η γεωργία συνεισέφερε 8,9% στο ΑΕΠ της χώρας το 2015, με το φοινικέλαιο να αποτελεί το 47% του τομέα. Περισσότεροι από 4 εκατ. εργάτες απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στη βιομηχανία του φοινικέλαιου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider