Στη Σουηδία ακόμη και ο Θεός «πληρώνεται» μέσω app

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Σουηδία ακόμη και ο Θεός «πληρώνεται» μέσω app

Σε μία κοινωνία που δείχνει να απεχθάνεται τα μετρητά, ακόμη και ο Θεός δέχεται δωρεές μέσω εφαρμογής για smartphones. Όλο και περισσότερες ενορίες υποστηρίζουν πλέον ψηφιακές πληρωμές, ενώ ο καθεδρικός ναός της Ουψάλα, που χρονολογείται στον 13ο αιώνα, έχει εγκαταστήσει τερματικά POS.

Η εκκλησία στη Σουηδία κάνει ό,τι μπορεί για να ακολουθήσει την απότομη στροφή της χώρας προς έναν κόσμο χωρίς μετρητά. Οι περισσότερες τράπεζες πλέον δεν χειρίζονται μετρητά, ενώ τα χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνται μόλις στο 20% των συναλλαγών σε εμπορικά καταστήματα. Κάποια από αυτά δέχονται μόνο κάρτες, ενώ ακόμη και οι άστεγοι της Στοκχόλμης πωλούν το περιοδικό τους κρατώντας POS (φωτογραφία). Αν πάτε σε ένα παζάρι στην πόλη, οι έμποροι είναι πιθανότερο να σας ζητήσουν πληρωμή με τη δημοφιλή εφαρμογή Swish παρά με μετρητά.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας, τα νομίσματα και χαρτονομίσματα που βρίσκονται σε κυκλοφορία μειώθηκαν στον μέσο όρο των 56,8 εκατ. κορωνών ή 5,87 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1990 και μετά και πάνω από 40% χαμηλότερο σε σχέση με το ζενίθ του 2007, με το ρυθμό μείωσης να είναι γρηγορότερος από ποτέ το 2016.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η οποία μελετά την έκδοση ψηφιακού νομίσματος, η βασική αιτία για την εξαφάνιση των μετρητών είναι η τεχνολογική καινοτομία. H αναπληρώτρια διοικήτρια της Riksbank Σεσίλια Σκίνγκσλεϊ σημειώνει ότι οι Σουηδοί ήταν από τους πρώτους που αγκάλιασαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα (θυμάστε τα Ericsson;) και ότι οι τράπεζες της χώρας από πολύ νωρίς φρόντισαν να καθιερώσουν τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, όπως και την εφαρμογή για κινητά Swish, που σήμερα έχει 5,5 εκατ. χρήστες.

Οι ενορίες που εκσυγχρονίστηκαν για να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, όπως εκείνες της Ουψάλα και της Γιαρνά, βγαίνουν πλέον κερδισμένες. Όχι μόνο μειώνεται ο κίνδυνος κλοπής χρημάτων, αλλά χάρη στην εφαρμογή Swish αποφεύγουν να πληρώσουν την προμήθεια που απαιτείται για την κατάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών στην τράπεζα. Στη Γιαρνά μάλιστα έχει σημειωθεί αύξηση των εσόδων, καθώς τα 7.500 μέλη του εκκλησιάσματος δεν περιορίζονται πλέον στα ψιλά που έχουν στα πορτοφόλια τους. Ο Ματς Λάγκεργκρεν, εκπρόσωπος της ενορίας της Ουψάλα, έχει παρατηρήσει και αλλαγές στη συμπεριφορά: «Πλέον, όταν κάνεις έρανο στην εκκλησία, βλέπεις κόσμο που υψώνει το κινητό του στον αέρα για να δείξει ότι θέλει να προσφέρει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider